Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmasittande barn vill men kan inte gå till skolan

Replik på Dra in barnbidraget när barnen är borta från skolan för ofta – då skulle skolket försvinna, ST 12/4.

Vad jag blir glad av att läsa att du är engagerad i alla barns rätt till utbildning och ökad skolnärvaro!

Tyvärr har många (inte alla) av de hemmasittande barnen någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. Har du varit på Leos lekland en helg strax efter löning när vädret inte är det bästa? Kan du tänka dig att sitta där och arbeta koncentrerat? En timme? En vecka? En termin? Nio år? Det är nämligen så som mitt autistiska barn upplever en normal klassmiljö.

Så var det ju det där med föräldrarollen. Borde jag inte helt enkelt bara säga åt på skarpen?

Du får mitt barns barnbidrag mot att du tar över föräldraansvaret en månad.

I en studie utförd av Marsha Mailick Seltzer vid Wisconsin-Madison-universitetet har hon kommit fram till att mammor till autistiska barn har en stressnivå som är likvärdig vad soldater i krig uppnår – skillnaden är att soldaters stressnivåer sjunker när striden är över. Så jo, jag lovar att jag har sagt till på skarpen och så oändligt mycket mer än bara det.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Egentligen ville jag bara ge dig ett erbjudande: Du får mitt barns barnbidrag mot att du tar över föräldraansvaret en månad.

Uppdragets innehåll i urval:

■ Kliva upp klockan fem vardag som helg för att barnet behöver många timmars förberedelser inför en skoldag och en sovmorgon till klockan 6.30 påverkar inte bara den skoldagen utan de påföljande.

■ När som helst på dygnet kan du tvingas att hindra barnet från att försöka ta livet av sig för att det inte orkar med skolan (tack och lov var det länge sedan senast).

■ Många vakentimmar på natten då barnet har ångest över att det inte klarar av skolmiljön som andra barn.

■ Ett barn som efter en vecka i skolan är så trött att det inte klarar av att äta eller kommunicera genom tal.

■ Ett större antal möten med diverse myndigheter varje vecka i den ändlösa kampen för barnets skolnärvaro. Mötena sker uteslutande på tider då din egen arbetsgivare förväntar sig att du befinner dig på ditt arbete.

■ Läsa böcker och artiklar avsedda för psykologer, specialpedagoger och socialtjänsthandläggare för kunna föreslå bra åtgärder som hjälper barnet.

■ Se hur lärarna trollar med små resurser.

■ Ständigt ha en känsla av att du helt misslyckats i ditt föräldraskap, trots att utredningar visat att du har en föräldraförmåga över genomsnittet.

Ja, jag kan även utlova en hel del andra överraskningar under månaden!

För Plus-kunder: NPF-mottagningen får nationellt pris – "Det här betyder otroligt mycket"

Mitt barn vill lära sig saker, men skolmiljön bränner ut honom. Under tiden som hemmasittare har mitt barn på eget bevåg till exempel lärt sig två språk, en hel del kemi och Kinas historia. Mitt barn är inte unikt, generellt vill de allra flesta hemmasittande barn gå till skolan och de vill lära sig saker.

Jag skulle önska att den här debatten i stället fokuserade på hur skolan ska få mer resurser så att alla barn får en skolmiljö som inte gör några av dem utbrända redan på mellanstadiet!

Helena

Läs också:

►  Okunnigt inlägg om indraget barnbidrag – många barn klarar inte av att gå till skolan

► Kepsen visar att skolan redan har misslyckats

►  Du glömmer föräldrarnas ansvar – i den bästa av världar hjälps vi åt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel