Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemskolning bör vara en laglig möjlighet

Hemskolning har alltid varit min hjärtefråga även mer än frågan om friskolor. Jag är i grunden för en läroplikt istället för skolplikt. I våra grannländer har de läroplikt. I Finland, till exempel, har man bättre skolresultat och läroplikt.

I alla europeiska länder så är hemskolning en laglig möjlighet förutom Sverige och Tyskland. Vem som förbjöd hemskolning i Tyskland var Adolf Hitler och i Sverige var det Jan Björklund år 2012 vilket för mig är helt obegripligt. Det var väldigt krångligt innan 2012 att få rätt till hemskolning också men nu är det nästan olagligt.

Jag tycker skolval ska vara anpassad för eleven. Det finns elever som mår så dåligt och är hemmasittande så jag tycker det är bättre att de får hemskolning än hamnar efter i skolan. Jag tycker man ska låta föräldrar som vill det bästa för sina barn att hemundervisa dem eller ha någon lärare som gör det hemma.

I dag är eleverna för skolan och inte tvärtom. Var någon kommun som hade infört straffavgift för skolkande elever vilket inte kommer lösa något problem. Elever som skolkar gör det oftast på grund av dålig miljö i skolan eller mobbning.

Anita Maria Vestin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel