Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvändare ställer ut på Opalen

Efter 45 år i Vilhelmina har Margareta Nordlander flyttat tillbaka till Njurunda. Favoritsysselsättningen är fotografering och nu ställer hon ut flera av sina bilder på biblioteket i Kvissleby.
Utställningen visar både djur och natur från Njurunda, säger hon.

Margareta Nordlander har hela sitt liv haft ett stort intresse i fotografering. Många av hennes bilder återger naturen under olika årstider men även djur och intressanta platser hör till favoriterna att fånga i kamerans blickfång. Efter att ha bott 45 år i Vilhelmina har Margareta tillsammans med maken Åke flyttat tillbaka till Njurunda och i hemmet på ön Björn vid Skatan arbetar hon med sina fotografier. Nu har hon ställt ut bilderna på biblioteket i Kvissleby och hon arbetar på flera sätt med presentationen. Bland annat finns det bilder som Margareta plastat in i form av tallriksunderlägg.

Det är det jag gör mest för jag vill att folk ska kunna använda bilderna och se dem ofta, förklarar Margareta.

Den tekniken har Margareta arbetat mycket med de senaste åren och hemma i huset på Björn flyttar hon maskinerna mellan köksbordet och vardagsrummet. Men tanken är att det ska bli bättre förutsättningar för hobbyverksamheten.

Hag funderar på att göra ordning ett litet hus vi har på tomten men vi får se när det blir, säger Margareta.

På utställningen finns det även fotografier som är presenterade på väv och eftersom flera av bilderna är tagna på olika orter i Njurunda så finns det även böcker skrivna om dem. Exempel på det är Galtström och kyrkoruinen i Njurundabommen och de böckerna utställda står tillsammans med fotona i montern på biblioteket. Och även om Margareta tycker om att presentera sina bilder på olika sätt så är hon noga med att de skildrar alltid verkligheten som den är.

I dag går det att göra nästan vad som helst med bilderna men jag retuscherar aldrig ett foto. Går det en elledning på bilden får den vara den kvar, säger Margareta Nordlander.