Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

Att flytta från Göteborg till Härnösand var ett lyckokast för trebarnsfamiljen Frisk som fann livskvalitet och enkelhet i vardagen. I deras gamla trähus finns spännande konst och personlig inredning – och massor av yta.
– Det var så fantastiskt härligt att komma hem så det fanns aldrig en tanke på att inte stanna kvar. Vi kände en enorm förälskelse till staden när vi kom hit, säger Linda Frisk.

TV: Titta in i familjen Frisks spännande villa:

Livet i Göteborg hade lite för högt tempo och de ville komma närmre familjen i Härnösand och Höga kusten, så när maken blev erbjuden jobb och Linda var föräldraledig, tog de chansen. De flyttade först till en lägenhet och för fyra år sedan köpte de huset i centrala Härnösand. Bitarna föll på plats och känslan av att komma hem var stark.

– Vi lärde känna jättemycket nya roliga människor och upptäckte att Härnösand var en fantastisk stad att vara i när man är i vår generation. Det är bäddat för att man ska kunna ha ett gott liv här.

Sekelskiftesvillan är byggd under 1900-talets början och har en varm och omfamnande känsla. Originaldetaljer finns det gott om, med stuckaturer, kakelugnar och spegeldörrar.

– Man kan få det till tretton rum om man vill men vi brukar säga att det är elva. Vi har rätt så många ”onödiga” rum, som våra tre sällskapsrum i fil här nere med bibliotek, sal och matsal, säger Linda och ler.

De tycker om att renovera och bygga själva och har tagit sig igenom huset rum för rum och de har fått god hjälp med huset av sina föräldrar. Större ombyggnationer har de lejt bort till hantverkare.

– Det är så roligt att man kan använda sig av de gamla namnen för rummen, det här är salen, säger Linda.

Salen är en plats för umgänge, här spelar döttrarna fiol, det lyssnas på musik och byggs lego. Elden sprakar från husets största och finaste kakelugn, det finns sex fungerande eldstäder runt om i huset. Fönstren har bytts i hela huset och altandörrarna i salen leder ut till en veranda.

– Det här är ett fantastiskt rum på våren när man öppnar dörrarna, det är här man vill komma ut.

Familjen har många vänner som är fotografer och konstnärer och deras verk hänger runt om i huset. Linda jobbade som curator på Hasselblad Center i Göteborg och intresset för konst är stort.

– Konst och mode är mina största intressen och främst fotografisk konst.

Hemmet är inrett med en blandning av möbler i gammal stil och de köper gärna grejer på loppis och fyndar på Blocket.

– Det känns viktigt att låta huset vara den här gamla damen som det känns som att det är, men vi är en modern trebarnsfamilj med moderna intressen och lever här och nu och det måste vara roligt att vara i de här rummen.

Mattor, lampor och konst är däremot ofta samtida med en modern touch. Biblioteket har en kvadratisk form och är möblerat med soffor och udda fåtöljer. Bokhyllan går hela vägen upp till taket och rymmer massor av böcker. Linda inreder gärna med böcker.

– Bilder och ord är viktiga i det här huset. Det är väldigt harmoniskt att vara här inne, säger Linda och sätter sig i favoritfåtöljen.

Matsalen är pampigt gammeldags och modern på samma gång. Här äter familjen frukost, lunch och middag på helgerna, alltid med en brasa i kakelugnen. En modern lampa och en tavla av Hans Forsell blir en kul kontrast till den gamla tapeten.

I den gamla serveringsgången står kyl och frys och vägg i vägg ligger ett skafferi. Köket är ett av få rum som inte har renoverats, det är ljust och rymligt.

– Jag älskar att bo i ett stort hus, här trampar vi inte varandra på tårna. Men det är mycket att städa. Har man tre barn och två heltidsjobb så får det vara good enough, annars går det inte.

I trapphuset har de satt in ett högt fönster och i trappen har de lagt en gångmatta.

– Vi hade tänkt oss en sisalmatta men det blev orimligt dyrt. Varje steg har klippts i bitar och hopfogats och trappstängerna i mässing är en flirt med husets gamla stil.

Äldsta dotterns nya rum sticker ut, det höga fönstret från entrén fortsätter upp genom rummet och hon har fått ett mysigt sovloft. Lillasyster har rosablommiga tapeter i sitt rum och lillebror har en blommig tapet som går i gröna och lila toner. Ett gemensamt lekrum knyter ihop syskonens rum, här finns plats för tv-spel, pyssel och lekar som kräver utrymme.

Ett stort vardagsrum ligger mellan barn- och vuxenavdelningen. Parets sovrum har en härlig hotellkänsla med heltäckande mattor och mörka vägar. Det är ombonat, lugnt och lyxigt.

– Det är lite svitkänsla med klädkammare åt ena hållet och det stora badrummet åt det andra hållet.

I badrummet har de marockanska plattorna blivit en del badkaret och en kran i gammal stil ger den rätta känslan.

– Här får vi inte vara ifred, alla gillar att bada här, säger Linda och skrattar.

Klädkammaren är välfylld och många av plaggen är favoriter som hon haft länge. Linda har fingertoppskänsla och kombinerar kläder på ett spännande sätt. Under många år bloggade hon om stil och mode men nu satsar hon på sitt Instagramkonto @hem_och garderob där hon varvar inredning, stil och livets goda.

– Jag tycker inte om välmatchat, jag tycker om missmatchat. Alla moderåd handlar om hur man ska göra för att inte se ut som man ser ut. Det där stör mig, jag tycker att man kan gå emot de där råden. Om man som jag är rätt liten så ska man inte ha avhuggna, korta byxor och man ska ha en lång siluett. Det struntar jag i, känner man sig bekväm i det man har på sig så ser man oftast snygg ut.

Linda vardagsshoppar i Härnösand och ser ljust på kommunens framtid.

– Jag orkar inte vara någon som tjatar om butiksdöd, det är bara framåt som gäller och om något förvinner kan det komma något annat istället. Jag har tilltro till kommunen och allt som händer framåt. Vi har många kompisar som flyttar hem till Härnösand igen och det är så roligt.

FLER HEMMA HOS:

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Cecilia är åttonde generationen på "Bullerbygården" – har förvandlat en gammal maskinhall till inredningsbutik

Familjen Nordling räddade fallfärdigt kråkslott i Söråker – se förvandlingen

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Köpte rekordbillig fastighet för 1 500 kronor – drömmen är att starta ett café

Varsitt rum på sju kvadrat – tvillingarna Meja och Gustav vill ha det lika men ändå olika

BILDEXTRA