Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes glögg är bäst i Sverige

Av äpplen, blåbär och lingon tillverkar Ulla Lahti den dryck som kanske är allra mest förknippat med julen – glögg. För sin lingonglögg prisades hon på årets SM i mathantverk.
– Det var fantastiskt roligt, säger Ulla.

Glöggen och de andra produkterna säljs mest i Västernorrland men Ulla hoppas kunna nå ut bredare. Lite hjälp på traven fick hon i samband med SM i mathantverk som hölls i Växjö i september i år. Ulla blev faktiskt bäst i Sverige med sin lingonglögg. Guldet gick nämligen till en tillverkare i Danmark medan Ulla fick silver.

– Det var fantastiskt roligt. Bara att vara med är bra för då får man en bedömning av experter.

Lingonglöggen smaksätter hon med kanel, kryddnejlika, kardemumma, citron och vanilj.

– Man kan krydda hur mycket som helst men bärsmaken måste också framträda. Och man ska ha den rätta balansen mellan sötma och kryddning.

Ulla dricker gärna sin glögg med skållade mandlar och, i stället för russin, torkade blåbär och svarta vinbär.

Det är i källaren på Stornäsets vandrarhem som Ulla kokar sin glögg. I lokalen har hon dukat upp några av sina favoriter bland tilltugg som passar om man ska bjuda till ett glöggmingel i adventsmörkret.

Enkelhet är ett av ledorden.

– Det ska vara gott men inte behöva ta jättemycket tid, säger Ulla samtidigt som hon lägger en bit ädelost och en klick körsbärsmarmelad på en pepparkaka.

Baconinlindade dadlar är också enkelt att laga och det söta i dadlarna och det salta baconet passar bra tillsammans. Ulla tillverkar flera egna frö- och bärblandningar som passar till allt från glass till sallader. Hon har skurit bitar av rimmad lax och rullat dem i bär- och fröströsslet med lingonsmak. Avokadobitar har rullats i strössel som smaksatts med blåbär, hallon och chili.

– Det blir jättegott men är väldigt enkelt att göra, säger Ulla.

För två år sedan startade Ulla Lahti upp sitt företag Mitt Skafferi men intresset har hon haft sedan barnsben.

– Jag är uppvuxen på landet och har alltig tagit rätt på det som finns i naturen. Jag skulle till exempel aldrig få för mig att handla lingonsylt i affären, säger Ulla.

I drygt 15 år drev hon Läderlappen men hon längtade efter att göra något annat kreativt.

– Jag tittade efter utbildningar och hittade Eldrimner. Då fanns det ingen återvändo.

År 2009 gick hon en grundutbildning i småskalig mattillverkning med inriktning på bär, frukt och grönsaker. Hon började producera äppelmust och glögg under hösten 2012 och sedan dess har verksamheten utvecklats. Inför julen är det bråda dagar.

Glöggen säljs via Västernorrlandsgården och i butiken Made in Medelpad i Sundsvall, där flera lokala producenter samarbetar. Men Ulla vill växa och målet är att kunna ägna sig åt Mitt Skafferi på heltid.

– Jag letar efter större lokaler och har något på gång men kan inte säga vad, förklarar Ulla lite hemlighetsfullt.

Men hon har ändå trivts bra på Alnö.

– Det är fantastiskt fint här med naturen och äppelträden precis inpå knuten. Och vill man ha lite inspiration kan man bara gå ut och ta en promenad vid Stornäsets naturreservat.