Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herråkare störde dameliten – oförstående efter diskning: "Vi konkurrerar ju inte"

En herråkare diskades efter att ha stört både Katerina Smutna och Britta Johansson Norgren. Men dagen efter är kritiken ändå hård: vad hände med att damerna skulle få egna spår? – Jag förstår kritiken, säger Tommy Höglund till DT.se.

Britta Johansson Norgren hade chansen att vinna Vasaloppet för första gången. Men det blev tvärstopp några kilometer innan upploppet. Hon var instängd av herråkare som släntrade efter och hon fick se vinsten försvinna till Katerina Smutna.

– Vi hade ju en plan att med skyltar och visselpipor få de här killarna att förstå att de skulle hålla till höger och lämna de vänstra spåren fria. Det fungerade inte. Antingen hörde de inte vad vi sa, eller så struntade de i vad vi sa, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

LÄS MER: Johansson Norgrens kritik mot arrangörerna efter andraplatsen: "Det fungerade inte alls"

Även Katerina Smutna stängdes men lyckades till slut hitta en lucka där hon kunde ta sig fram.

En herråkare som störde dameliten diskades till slut. En herråkare från Ulricehamn klarade målsättningen om att komma topp 100 i Vasaloppet. Men den personliga segern grusades efter att tävlingsjuryn bestämt att han gjort sig skyldig till överträdelser.

– Jag fick gå upp till tävlingsjuryn och då sa de det. Jävligt surt när man gör sitt livs lopp, säger han till Ulricehamns tidning.

Med ungefär en kilometer kvar till Mora låg han ett par placeringar efter Katerina Smutna. Han försökte avancera förbi henne och klev in i spåret men lyckades då kliva upp på Smutnas skidor. Hon tappade fart, herråkaren i fråga tappade balansen och vinglade åt vänster. Längst ut låg Britta Johansson Norgren och däremellan en herråkare som när åkaren krockade med honom i sin tur knuffade ut Johansson Norgren i vänsterspåret.

TV: Britta Johansson Norgren: "Att damerna blivit bättre kanske ställer till det"

Det var början på de verkliga problemen för svenskan.

– Ska jag vara helt ärlig var det knappt att jag visste att det fanns damer runt omkring mig. Jag ville bara spurta för att komma in topp 100, säger herråkaren till Ulricehamns tidning.

Han menar inte att straffet var överdrivet men säger samtidigt att sådana incidenter är vanliga under Vasaloppet. Om han tror att straffet hade blivit detsamma om hans misstag bara drabbat herråkare är han förtegen om.

– Det ska jag inte uttala mig om. Men det är klart att det påverkar i och med att de slogs om segern. Sen förstår jag inte riktigt hur de kan döma en herråkare för något som bara påverkar damklassen. Vi konkurrerar ju inte, säger han.

Tanken var också att väl på upploppet skulle herrarna åka i spåren till höger för att ha två fria spurtspår för damerna. Det fungerade inte alls och kritiken mot arrangörer och åkare lät inte vänta på sig.

– Egentligen skulle man ta numren så ska jag gå ner och rycka dem i örat och tala om hur man ska göra när det är tjejer på väg in som slåss om en seger, de här åkte ju om en 40-50 plats, säger Torgny Mogren till Radiosporten.

I Svenska Dagbladet skriver Anders Lindblad att det hade behövt göras mer från arrangörshåll och på sociala medier skriver engagerade Vasaloppsentusiaster om kaoset i slutspurten.

Flera åtgärder hade dock vidtagits för att lyfta damernas Vasalopp. Bland annat fanns spurtpriser på varje kontroll även för damerna och så skulle det alltså finnas egna spår i målgången i Mora.

Informationen om detta gick ut på lagledarmötet inför Vasaloppet, men Tommy Höglund är osäker på om ledarna för de herråkare som blockerade vägen för Johansson Norgren och Smutna var med på det mötet.

– Vi är ledsna för att vi inte fick till det. Syftet var ju att vi skulle förbättra möjligheterna för damerna i Vasaloppet, säger Tommy Höglund.

– Vi har använt metoden under bland annat cykelloppet. Men anledningen var nog att det var så trångt på upploppet. Tjejerna var så långt fram så de spurtade med killar som spurtade om 100:e placering i Vasaloppet.

TV: Sportchefen Tommy Höglund om damkaoset på upploppet: "Vi hade en plan som misslyckades"

Nytt för i år var också seedningen. Elitdamerna startade i första fältet tillsammans med herrarna. Det kan också ha bidragit till avslutningskaoset när damerna hann upp eller höll jämn takt med många av herrarna i topp 100.

Lina Korsgren kom trea och hon hade stora problem, både under loppet och inför upploppet. Först krockade en skoter med henne och precis innan upploppet hakade hon och en av herråkarna ihop och hennes skidor fastnade varpå alla chanser att hinna upp Johansson Norgren och Smutna definitivt var borta. Hon vill gärna se att damerna ska få starta tidigare men får inte medhåll av Höglund.

– Vasaloppet är nio mil. Hur tidigt skulle damerna då starta för att säkerställa att vinnande dam ska komma först in till Mora. Då skulle tjejerna starta i mörkret klockan sju. Men vi kommer självklart att utvärdera detta, säger Höglund till SVT.

Vasaloppsarrangörerna ska utvärdera tävlingen och arrangemanget på måndagen.

TV: Lina Korsgren trea trots stökigt lopp: "Jag fick en stav i fejset"

För fler skidnyheter och reportage om vintersport - gilla Skidpuls på Facebook!