Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herrfotbollen har ett attitydproblem och nästa gång kan det bli Sundsvall som drabbas

En bit in i andra halvlek zoomar C Mores fotograf in en Jönköpingssupporter. Han är i 8-årsåldern, gissar jag, och han står bredvid sin pappa och klappar intensivt i takt med klacken bakom sig. Jag tänker att det här är i alla fall en match som föräldrar lugnt kan ta med sina ungar på.

Några minuter senare rusar en maskerad man in på planen och slår ner Östersunds FK:s målvakt Aly Keita. Jag tror knappt mina ögon.

I skrivande stund vet vi inget om motivet till varför en 17-åring från Södertäljetrakten åker till Jönköping för att slå ner bortalagets målvakt.

Det skulle ju kunna vara så, som det har börjat spekuleras i sociala medier, att han var utskickad av matchfixare för att ordna fler mål i matchen. Praxis är att resultatet fastställs till 3-0 när en match fått avbrytas för att hemmalaget inte klarat säkerheten.

Vi kan bara hoppas att polisen eller någon grävande redaktion går till botten med den saken.Men oavsett om det var ett vansinnesdåd från en förvirrad ung man eller en planerad attack, så bekräftar händelsen att fotbollen har ett attitydproblem.

Det är tydligt att läktarkulturen drar till sig människor som ser en möjlighet att skapa kaos och leva ut sina aggressioner. Här har det alltför länge varit okej att hata öppet i flock. Att det dröjde till juni i år innan det kom ett förslag om maskeringsförbud på matcher är ofattbart.

Och visst, en fotbollsläktare är på sätt och vis en spegel av det samhälle vi lever i, men det fråntar inte klubbarna och fotbollsförbundet deras ansvar. När klubbledningar och marknadsavdelningar mer eller mindre accepterar huliganer "för att de tillför så mycket till föreningen" så är det inte konstigt att det ser ut som det gör.

Man kan inte hindra enskilda vettvillingar med stängsel, men det går att jobba med attityder. ÖFK har försökt, och av allt att döma lyckats, implementera en bra kultur i supporterklubben Falkarna. Tillresta våldsverkare kan slå till var som helst, även i Sundsvall.

Aly Keita är det främsta offret för attacken i måndags. Men även Jönköpings Södra, allsvenskan och fotbollen i stort är förlorare. För att inte tala om de tillresta pojk- och flicklag som skärrade lämnade läktaren efter att ha bevittnat ett överfall på en sina idoler.