Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het höst för handeln – men orosmoln närmar sig från Umeå

En utmaning väntar när Ikea och gallerian i Umeå öppnar i mars.
Men nu är det mest positiva tongångar inom handeln.
– Hösten har varit jättebra, konstaterar Kjell Undén, Svensk Handel i Sundsvall.

Annons

Om knappa två veckor hålls Handels egen galakväll i Sundsvall. Och nu finns anledning att fira.

Tidigare har flera skyltfönster gapat tomma i city, till och med längs Storgatan. Men nu mår branschen bättre.

– Stenstan har fått en bra skjuts, det är mycket positiva siffror nu. Många butiker rapporterar att de har en klart bättre höst i år. Dessutom väntar vi att det ska komma nya aktörer till Sundsvall snart, säger Kjell Undén.

Han tror att det ökade bostadsbyggandet bidrar, samtidigt som en del kontor byggs om till lägenheter i centrala Sundsvall.

– Fler bostäder centralt är oerhört viktigt för att få en levande stad. Och det finns en mer positiv attityd i Sundsvall nu. Vi inom handeln har också en bra dialog med Näringslivsbolaget.

Men samtidigt närmar sig orosmolnet i norr. I mars öppnar Ikea och en galleria med 95 butiker, strax söder om Umeå.

– Det blir den största utmaningen för Sundsvalls handel i modern tid och det kommer vi självklart att märka av. Så den utmaningen måste vi möta, säger Kjell Undén och fortsätter:

– Där har vi även ett samarbetsprojekt med Mittuniversitetet. De ska göra en analys kring vad som kan göras för att stan ska bli ännu mer attraktiv och vi väntar en delrapport om det under nästa år.

Men det gäller att agera innan dess. Kjell Undén menar att flera branscher måste samla ihop sig ännu mer för att marknadsföra regionen mer samordnat.

– Och hela handeln måste vara på tårna, så att vi möter kunderna på bästa tänkbara sätt.

Handelsfesten den 19 november startar därför med seminarier under dagen, och ett ämne är just kundmöten.