Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetlevrad filmpolis tar farväl

När "Beck"-filmen "Gunvald" har premiär den 1 januari blir det Mikael Persbrandts svanesång i rollen som Gunvald Larsson. Efter 30 filmer där han stångats mot såväl brottslingar som kollegor har tittarfavoriten nått vägs ände.

Annons

Det har gått nästan två decennier sedan Mikael Persbrandt tog över stafettpinnen från Rolf Lassgård och axlade manteln som Martin Becks kollega Gunvald Larsson. På film var rollfiguren hetlevrad, hårdkokt och kompromisslös redan i Lassgårds tolkning, men i Persbrandts händer blev Gunvald Larsson också yngre och farligare.

– Man ska komma ihåg att de filmer som gjordes innan är baserade på Sjöwall/Wahlöö-böckerna och är så att säga låsta av det universum som tillhörde 1960-talet, som de skildrade. Vi uppdaterade hela berättarsättet och gjorde en modern kriminalserie med högre tempo, hårdare och snabbare dialog. Det påverkade också Gunvaldfiguren. Han attraherade yngre människor på ett annat sätt, säger Rolf Börjlind, som tillsammans med sin hustru Cecilia Börjlind skrev manus till "Beck"-filmerna 1997–2010.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skapade Gunvald Larsson för att ge Martin Beck – "en typisk svensk tjänsteman" – en motpart som skulle vara "lite busig", enligt Sjöwall:

– Vi hittade på Gunvald för att Martin Beck och hans kollega Lennart Kollberg var så mycket kompisar och bundis och tänkte likadant. Vi tyckte att det började bli lite för puttenuttigt och att Beck skulle behöva en mer utmanande kollega.

När Gunvald Larsson nu skrivs ut ur filmerna är det inte bara en kollega som Martin Beck går miste om – det är också en bitsk citatmaskin som försvinner.

– Gunvald är inte en medvetet rolig eller lustig person. Han blir lustig genom hur han uttrycker sig och med vilken energi han gör det. Mikael Persbrandt är extremt bra på tajming och undertryckt aggression, som är tacksam att använda när man skriver konfliktdialog, säger Rolf Börjlind.

Till sist återstår bara en fråga: Hur bra är egentligen Gunvald Larsson som polis?

– I den fiktiva världen är han en mycket användbar polis, säger Rolf Börjlind.

– I verkligheten hade han fått kicken efter en dag i kåren. Så där fick man verkligen inte bete sig, säger Maj Sjöwall.

Patrick Stanelius/TT