Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetsig Natodebatt

/

Annons

Det blev en symbolisk inramning att det inte går att styra över krafterna i vår omvärld. Först gjorde terrordåden i Paris att statsminister Stefan Löfven fick prioritera bort Sälen. Sedan slog stormen Egon till mot stora delar av Sverige.

I 22 år har Folk- och Försvars rikskonferens intagit högfjällshotellet i Sälen för diskussion om svensk säkerhetspolitik och försvar. Aldrig tidigare har konferensen hållits mot en så mörk fond i vår nära omvärld.

På spillrorna av hopp om demokrati och internationellt samarbete har ett revanschens Ryssland rest sig. Imperiet är tillbaka som Rysslandsexperten Gudrun Persson på FOI kallade det.

Det handlar inte bara ockupationen av Krim, invasionen av östra Ukraina, flygkränkningar och misstänkt undervattensverksamhet.

I Ryssland har ett 30-tal civila organisationer stämplats som utländska agenter efter att ha tagit emot stöd från väst (inklusive från Sida). Här finns de ryska soldatmödrarna, Memorial och Sakharovcentret.

Ryssland har satsat allt mer aggressivt på sina internationella medier, som serverar nyheter som på ytan ser ut som det du är van med men vars uppdrag varken är fritt eller i allmänhetens intresse. I Baltikum har det nya Ryssland även märkts av genom mer handgripligt handlande, som kidnappningen av en estnisk säkerhetsofficer från estniskt territorium.

Men när utrikesminister Margot Wallström (S), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) sparkade igång konferensen handlade det inte om hur ska Sverige snabbt ska agera för att få till ett försvar som klarar av att leverera politikernas beställning.

I stället blev det en het och infekterad debatt som bröt ut efter att Centerpartiet tagit ställning för en Natoutredning. Med fyra Allianspartier för och regeringspartierna emot så är sprickan tydlig.

Margot Wallström var riktigt irriterad efteråt och tyckte att utredningen skulle skada Sveriges intressen genom att skicka signaler om osäkerhet, men kunde inte svara på varför Finland kan utreda Nato-frågan men inte Sverige.

Inte heller blev hon gladare av att Nato-nejsägaren Jonas Sjöstedt ville hoppa utredningen och gå direkt till den politiska fajten och ta en folkomröstning på studs.

Samtidigt var Nato-bråket säkert befriande eftersom man inte riktigt behövde ta i flodhästen i vardagsrummet, ekonomin. Svenskt försvar har gått från att kosta runt 3 procent av BNP under kalla kriget till dagens 1,2 procent. Nato rekommenderar sina medlemmar att ligga på 2 procent, riktig alliansfrihet kostar mer. Men det ligger långt fram, det finns ett här och nu också.

På andra sidan Östersjön finns Ryssland vars valuta och börs har rasat med 40 procent i värde efter sanktioner och halverat oljepris.

Och när Sveriges skarpaste Rysslandsanalytiker Gudrun Persson på FOI konstaterar att det enda vi vet med säkerhet angående Ryssland är att vi kommer att bli överraskade så är tiden för att ha ett politiskt gräl för att stoppa en utredning som en utredning föreslagit fel fokus.

Annons