Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Himmelsk harpklang över länet

Det började med att Catriona McKay grep tag i Olov Johansson vid en konsert i Stockholm och sa "Hej, har du hört den här?"
Det var en låt av nyckelharpans fader Erik Sahlström. Så föddes deras samarbete.

Då hade skotska harpisten Catriona McKay bekantat sig med nyckelharpan vid en folkmusikfestival i Falun, men aldrig "varit i dess akustiska omgivning". Men via cd hade hon hört Erik Sahlströms "Spelmansglädje", nyckelharpisternas nationalsång, och den hade stuckit ut från de andra låtarna på skivan.

– Den ropade: spela mig! säger hon.

Hon och Olov Johansson spelade låten ihop för publiken och så växte duosamarbetet så sakteliga fram. Numera sammanstrålar de ett par gånger om året för att spela in skivor, turnera och konsertera. De har rest i Sverige, Skottland, USA och Paraguay. Men i Västernorrland har de bara besökt Örnsköldsvik tidigare.

Två varianter på temat harpa, båda med anor sedan långt tillbaka i tiden, låter förstås alldeles speciellt. Nyckelharpan har bevarats som svensk tradition. Den skotska eller keltiska harpan finns i olika storlekar. Catriona McKay har valt en som är tillräckligt stor för att klara bastonerna men inte större än att hon kan bära den över axeln, "som en äkta folkmusiker".

Båda musikanterna lovprisar harpans användbarhet som både bas-, ackords-, melodi- och rytminstrument, och den fina efterklangen när strängarna sjunger med i varandras rörelser.

– Harpan skapar genast en rymd omkring sig, säger Catriona McKay.

De spelar fortfarande svensk och skotsk folkmusik, men numera också alltmer egenkomponerat. De gillar att utmana varandra och det trevliga med att komma från olika folkmusiktraditioner är att man har både likheter och olikheter.

– Vi kan ha en samsyn kring musik och ändå få uppleva att den andra kastar något helt nytt i ansiktet på en, säger Olov Johansson.

I Sundsvall spelar de tisdag den 26 januari i Tonhallen i kulturfestivalens program, men man kan också höra dem inviga Club Frifolks vårsäsong på First Hotel Strand onsdag den 27. Då är publiken välkommen att ta med egna instrument och jamma med dem och varandra. I Örnsköldsvik spelar de den 29 januari på Thuleteatern.

Läs mer om kulturfestivalen:

Trivsam invigning av kulturfestival

Troll med ljuset i sitt inre

Läs mer om Club Frifolk: De dubblar livesatsningen på folk- och världsmusik