Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien är viktig för nyfikne Patrik

Han har en obotlig törst för ny kunskap – därför har han också många strängar på sin lyra
– Mina karriärsval har kanske inte alltid varit smarta, men jag har haft väldigt kul på vägen, säger jubilaren Patrik Hjort.

Annons

I dag jobbar Patrik Hjort på Ortviken som underhållstekniker, men innan det har han hunnit med en hel del olika titlar och utbildningar. Vid intervjutillfället ses vi på Norra berget, en plats som betytt mycket för Patrik på många sätt. Men bland annat för att det var här fick han för första gången prova på smide.

– Jag har alltid varit allmänt intresserad av bland annat historia men när jag var 17 år tog det fart på riktigt, säger han och fortsätter:

– Det häftiga är att det är grunden till allt vad vi gör i dag.

Sedan dess har Patrik ägnat både mycket av sin fritid och bitvis sitt yrkesliv åt den brinnande fascinationen för historia. En del av det som ligger honom nära hjärtat är tiden då han var anställd som 1800-talsbonde av Sundsvalls museum.

– Jag jobbade på Gudmundstjärn och levde livet som 1800-talsbonde fullt ut. Vi såg till så att djuren hade det bra och tog emot gäster som bland annat fick prova på smide.

När Patrik berättar om tiden som 1800-talsbonde märks hans engagemang tydligt.

– Jag kände mig väldigt närvarande i nuet, det är en stillsam tillvaro att leva så utan rinnande vatten och el. Det enda som vi hade med oss som vittnade om nutiden var våra mobiler, som ändå bara var till för nödsituationer.

Men engagemanget som Patrik visar är inte bara för dåtid, som han själv beskriver sig är han en nyfiken person. Det har resulterat i att hans cv är fullt med olika typer av erfarenheter och tjänster – allt från smed och projektledare till kommunikation och möbeltapetserare. Även en period som egenföretagare där han sysslade med hantverk som smide och brons gjutning.

– Det har aldrig varit en tanke med att utbilda mig och jobba inom så många olika områden. Det har bara blivit så.

– Det kanske inte ha varit de smartaste valen rent ekonomiskt eller karriärsmässigt, men jag har haft väldigt kul på vägen.

Nu har vägen lett fram till en 30-årsdag som han ska fira med god mat tillsammans med närmsta familjen. Någon åldersnoja finns inte på kartan.

– Jag kommer inte ha en 30-årskris, snarare en för tidig 50-årskris. Jag känner mig betydligt äldre än 30, säger han och skrattar.

Redan som barn var Patrik med och uppfostrade småsyskonen, och ju mer han grottat ned sig i historian, och ju fler titlar han hunnit igenom i yrkeslivet, känns åldern 30 lite för lite.

– Jag har svårt att identifiera mig med åldern, men det är nog för att jag hunnit med så mycket. Och det är allt från många flyttar till utbildningar och jobb.

Var det bär av härnäst är inte lätt att säga. Men efter en liten analys av sig själv kan Patrik i alla fall konstatera en sak.

– Alla mina jobb återkommer till människor och kommunikation, bara genom olika vinklar. Det är väl där jag är allra tryggast.