Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien om Holm

Holm - skogarnas och vattnens land
Red: Göran Loviken, Holger Sahlin, Anders Norling, Rolf Eriksson och Lars Erik Wikholm
Utgiven av Holms hembygdsförening

Den till namnet först kände Holmbon hette Anders. 1480 köpte han mark i Östbyn. Redan på 1400-talet fanns alltså jordbruk i Holm.

Om hur det var i Holm, då och framför allt under 1800- och 1900-talen, handlar en nyutgiven gedigen bok som tillkommit via en studiecirkel som hembygdsföreningen haft. En del är återpubliceringar av material från föreningens tidning, annat har redaktionen fyllt på med.

Här har vi nu Holm, en bygd och inte en enskild by, i belysning från jägar-samlartiden och dess anonyma boplatser, till järnåldern då människorna var så många och bofasta att mark kunde ägas och en maktelit började formas. Och från Anders i Östbyn och framåt dominerade jord- och skogsbruket, som här diskuteras uttömmande. Människor berättar om sina liv på gårdar, lantbruk och fäbodar; om vägbyggen de tagit del i och kraftverk som byggts.

Här finns handel och kaféer, präster och scouter (också från 90-talet), sjukvården, skolorna med många elevfoton som läsare säkert fastnar i, mjölkbussen Skvadern, spelmän och vissångare, profiler och original, föreningsliv och teater, Holmdräkten och hembygdsrörelsen. Sågverksepoken har ett kapitel, Österströms bruk sitt. Ett handlar om hur Norrlands inre snabbt förändrades när skogsindustrin köpte upp marken och de tidigare bönderna blev anställda arbetare på sin egen mark, och ett om skogsarbetet på 50-talet, på randen till en ny tid. Insprängt finns dikter av Holmbor, recept på fäbodmat, strofer av folklåtar, poststämplar från 1900-talet.

Även om vissa delar är faktamässigt hållna blir de många personliga berättelserna ett mjukare, mindre redovisande och mer fängslande sätt att förmedla kunskapen. Det är svårt att inte fastna när människor berättar om sina liv, om hur det var i arbete, grannskap och tankevärld. Kartor och en mängd bilder livar upp och väcker intresse, liksom att verket är kvalitetstryckt och snyggt redigerat. Här och var skulle dock lite mer språktvätt ha behövts.

Detta är knappast ett verk man sträckläser - även om de personliga berättelserna om livet förr är svåra att lägga ifrån sig - utan snarare ett som man bläddrar i, tar en bit här och där, och återvänder till när behovet uppstår. För nuvarande, före detta eller blivande Holmbor är det ett gediget verk om bygdens historia. Syftet är ju, klart uttalat, att tala om hur det var förr. Ändå hade det varit en trevlig referens att ägna något kapitel åt hur det är idag. Men det kanske är del 2.

Det finns inte mycket som engagerar en bygd som dess historia, och det är värdefullt med böcker som får rötter att växa ut på nyinflyttade och som förstärker redan fastslagna. Alla har vi något att vara stolta över i vår bygd.