Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien om spelkvinnan Hillevi på turné i länet – tog upp kampen med tidens storspelmän

För 101 år sedan ställde Hillevi Öberg från Borgsjö upp i musiktävling i Stadshussalongen i Sundsvall – mot tidens storspelmän.
Nu turnerar arvtagerskan Emma Ahlberg Ek i länet med berättelsen om henne.

Det var ovanligt dels att en kvinna spelade fiol, dels att hon vågade tävla med männen, Och hon fick minsann också fina omdömen i Sundsvalls-Posten, som "imponerande stråkföring" och "nästan manlig kraft".

Riksspelman Emma Ahlberg Ek hittade först av allt hennes musik i en notsamling efter folkmusikvännen K.P. Leffler i Härnösand. När hon grävde vidare hittade hon tidningsklipp med uppgifter om tävlingen och även viss dokumentation av Hillevis senare öden – inte minst lyckades hon spåra Hillevis son, som kunde berätta om sin mamma. Bland annat for Hillevi till Tyskland där hon musikutbildade sig, och till Boden där hon kom att arbeta som biografmusiker. I programmet spelar Emma Ahlberg Ek och hennes ensemble både Hillevis låtar och egna nykomponerade.

Den här veckan gör Hilleviensemblen en turné i Västernorrland. I kväll spelar den i Babelsberg, Kramfors, kl 19.00 och onsdag den 22/11 på Hotell Strand i Sundsvall (Club Frifolk) 19.30. På torsdag ges konserten 19.00 i Medborgarhuset i Ånge, på fredag den 24/11 klockan 19.00 på Thuleteatern i Örnsköldsvik och på lördag den 25/11 19.00 på Hotell Nämforsen i Näsåker.

Läs mer om Hillevi: Hyllning till en spelkvinna

Läs mer om Emma Ahlberg Ek: Ett harmoniskt möte mellan genrer