Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk svensk curlingmiss

För första gången i curlinghistorien missar Sverige VM.
Det svenska herrlandslaget misslyckades i VM-kvalet och Finland vann den avgörande matchen med 7–5.

– Ett riktigt bakslag för svensk curling. Det mesta talar för att vi även missar OS i Vancouver, säger den svenske förbundskaptenen Stefan Hasselborg.

Den avgörande kvalmatchen fick ett dramatiskt slut. Finland hade kopplat segergreppet när Henrik Edlund lyckades lägga in en sten mitt i det finska stenröset i mitten av boet. Då kontrade Finland med en slutsten som smet perfekt in i mitten.

– Det är nog den svåraste slutsten jag ställts inför. Fick jag till sista stenen perfekt och alla stenar studsade rätt skulle det kunna bli en poäng eller i bästa fall två, sade Henrik Edlund.

– Det är bara att konstatera att vi inte spelat tillräckligt bra i EM och vi har inte heller haft marginalerna med oss, sade den svenske skippern Mathias Mabergs, vars lag kvalificerade sig till VM genom att vinna SM-finalen i våras.

Finland har spelat bra curling i EM, först gick laget obesegrat genom B-gruppspelet och vann båda matcherna i B-slutspelet.

Men i den inledande VM-kvalmatchen på fredagskvällen fick Sverige ett tidigt grepp om händelserna och hade en klar ledning när Finland plötsligt slog till och tog tre poäng.

– Vi slarvade bort den första matchen. Även dagens match borde vi ha vunnit, men vi har inte spelat tillräckligt bra, sade Henrik Edlund besviket.

Finland vann den första kvalmatchen med 6–5. Sedan kvitterade Sverige genom att vinna den andra matchen med 6–1 innan det på nytt blev ett svenskt bakslag i den tredje matchen.

Sverige har historiskt sett alltid tillhört toppskiktet i EM. Men efter epoken Peja Lindholm har Sverige inte haft något slagkraftigt lag.

– Vi är medvetna om att läget inte varit så bra på herrsidan. Det finns några lovande lag, men de är inte framme än för att kunna konkurrera med världseliten, säger Stefan Hasselborg.

Den svenske förbundskaptenen anser att Sverige ska vara en så slagkraftig curlingnation att de svenska lagen ska vara med i semifinalspelet.

– Gör vi en riktigt svag turnering får vi sämst vara femma eller sexa. Att vi hamnar på åttonde plats och sedan missar VM-kvalet är riktigt illa.

Katastrofen i EM i Örnsköldsvik blir en rejäl väckarklocka för svensk curling.

– Vi måste få till ett mer professionellt tänk. Först att hitta talangfulla spelare som vill göra en helhjärtad proffssatsning, med spel i internationella sammanhang. Vi måste också göra mer professionella och exklusiva arrangemang i våra inhemska tävlingar. Det är skillnad mellan att spela i en liten klubbhall och i en stor arena.