Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska hus jämnas med marken

Inom kort rivs sommaridyllerna. I Villa Solbacken i Petersvik är fönster, stuckaturer, dörrar och kakelugnar i ursprungligt skick. Huset bär spår av en av stenstadens mest framstående byggherrar, Carl August "Bygg-Olle" Olsson.

I grannhuset bor Marie Lander.

– När vi flyttade hit tänkte vi att vi aldrig mer skulle flytta. Men även om man äger något så gör man inte det när det tas sådana här beslut, säger hon.

Annons

Det handlar om ett tiotal storslagna sommarhus där snickarglädjen och lekfullheten fick flöda när de byggdes omkring förra sekelskiftet. Träpalats med praktfulla punschverandor och burspråk, med handblåst fönsterglas och med kakelugnar i snart sagt varje rum. Hus med inredningsdetaljer som sätter igång fantasin. De berättar en historia om Sundsvalls borgerskap, om hushållerskan med egen kammare och egen ingång till köket. Om konstnären och kungaporträttmålaren Carl Gunne som smyckade taket i sin far Bygg-Olles hus.

Vissa hus har gått i arv i generationer. När det gäller andra har ägarna avlöst varandra. Några har vinterbonats, andra används fortfarande som sommaroaser för semestrande stadsbor.

Tidigare var de sommarparadis för stadens välbeställda och deras barn. De ligger vid vattnet en kvarts cykelväg från Sundsvalls innerstad och nu ska hela rasket rivas.

Korstaverket, Tunadalshamnen och SCA Ortviken har successivt mutat in mark i området och nu tycks sista ordet vara sagt. Petersvik och Granli ska jämnas med marken. Husen löses in och berget ska sprängas bort för att rymma ett industriområde, en containerhamn och en kombiterminal.

– Jag undrar vad Sundsvallsborna kommer att tycka om det här om hundra år, säger Marie Lander som sedan några år tillbaka äger ett av Bygg-Olles praktfulla hus tillsammans med sin man Glenn Lindström.

På andra sidan tomtgränsen huserar Maria Hagelby och hennes man Göran Odbratt som har kommit upp från Stockholm för att tillbringa ett par veckor i familjens sommarhus Villa Solbacken.

– Jag kan inte förstå att man väljer att lägga ett industriområde vid kusten så här nära stan. I det här området borde det väl i stället satsas på bostäder och rekreation, säger hon.

I Ann Katrin Pihl Atmers och Jan Thams bok Sommarnöjen vid vattnet presenteras ett hundratal av de mest påkostade och spektakulära landställen som byggts i Sverige. Villa Solbacken ägnas ett eget kapitel och pryder även bokens framsida.