Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska värvningen – rysk landslagsspelare ska förstärka Söråker

Söråker har gjort en historisk värvning till Elitserielaget.
Ryska landslagsspelaren Olga Bogdanova ansluter.
– Vi har aldrig tidigare värvat någon utifrån på det här sättet, men nu har vi sagt att vi ska förstärka, säger Söråkers Göran Ålund.

För ett par veckor sedan åkte Söråkers IF ur SM-slutspelet i kvartsfinalen mot Västerås.

Nu har föreningen påbörjat arbetet inför nästa säsong och för första gången någonsin försöker damlaget locka ett par spelare utifrån för att bredda och spetsa truppen ytterligare.

– Då kan vi få en konkurrenssituation. Vi ser att det skiljer så lite till den absoluta eliten nu och vi kommer kunna vara ett Söråkerslag med 95 procent söråkare ändå, säger Göran Ålund.

Den historiska första värvningen kommer från Ryssland och heter Olga Bogdanova. En 23-årig landslagsspelare som tidigare representerat Haparanda-Tornio i det svenska seriesystemet, men senast kommer hon från Record Irkutsk.

– Hon bor i Sibirien. 400-500 mil från Moskva, men den svenska ligan är känd för att vara mycket bättre och vi har ställt frågan och roddat i det här ett tag. Nu är det en del pappersarbete som återstår eftersom visum och sådana saker tar tid i dag, säger Göran Ålund.

Han fortsätter:

– Hon blev jätteglad att vi ställde frågan och vi har sett henne i Haparanda så vi vet ungefär vad hon presterat. Det är en duktig och ambitiös tjej och inställningen lär vara lite tillspetsad om man flyttar så långt.

Vad innebär värvningen ekonomisk för er?

– Det finns inga pengar i bandy på det sättet, det handlar om en tjej som slutar sin utbildning i sommar och hon kommer inte hit för pengar utan det handlar mer om möjligheter, säger Ålund.

– Vi har ju ett F17-lag som spelat i damallsvenskan också och de har satsat mycket tid och energi. De behöver sådana här spelare att se upp till. Framtiden ser ljus ut över långt tid för oss och det här är en del i en långsiktig satsning på vårt damlag.

Nu är ambitionen från Söråker att hitta ytterligare något nyförvärv inför nästa vinter.

– Sedan är ju ambitionen att behålla samtliga spelare från den här säsongen, säger Göran Ålund.