Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt guld i OS-debuten för MTB-stjärnan Jenny Rissveds

Faluns MTB-stjärna Jenny Rissveds gjorde OS-debut på lördagen, och vilken debut hon stod för. Rissveds låg långt fram under hela loppet och till sist fanns det inga tvivel om segern.

Klockan 17.30 svensk tid på lördagen gjorde Faluns mountainbikestjärna Jenny Rissveds OS-debut.

LÄS OCKSÅ: Jenny Rissveds hemliga krasch – sydde tio stygn bara dagar före OS-debuten

– Jag har sytt i knät och armbåden för bara två dagar saden. Det har varit tufft, både mentalt och det gör ju ont såklart. Men jag har försökt att bara hålla ihop det bra för jag gillar den här banan, jag tycker att den är skitkul och jag trivs verkligen på den här banan, så jag försökte bara fokusera på att hitta tillbaka till den känslan, att ha kul på cykeln, säger Jenny Rissveds till Radiosporten efter loppet.

Sex varv på OS-banan var det som gällde, totalt knappt 30 kilometer, och 22-åriga Jenny Rissveds fick en bra start. Efter första varvet låg Rissveds tvåa, 15 sekunder från ledande schweiziskan Linda Indergand.

Under det andra varvet drabbades hon av vissa problem med cykeln och hamnade en bit bakom täten. Det dröjde dock inte länge innan hon tagit sig in i klungan igen, och efter andra varvet låg hon fyra, nio sekunder bakom ledaren.

– Det höll på att skita sig faktiskt. Jag gjorde en riktigt idiotisk växling när jag hade som mest tryck så kedjan låste sig och växeln låste sig, berättar Rissveds för Radiosporten.

– Jag fick lov att gå av cykeln och lägga tillbaka kedjan som hoppat av. Då var jag nere på sjätte plats ett tag och tänkte bara "fan". Men sedan var det bara ta några djupa andetag och tänka att det är ett långt race, och jag försökte fokusera på det.

Under det tredje varvet skiftade ställningarna en del och Indergand tappade. Tredje varvningen genomförde Jenny Rissveds som etta och hon både behöll och utökade ledningen under det tredje varvet.

Falucyklisten såg stark ut och efter det fjärde varvet handlade allt om Jenny Rissveds och polskan Maja Wloszczowska. De två skiftade position i ledningen några gånger, men Rissveds såg starkast ut och på det sista varvet ryckte Rissveds ifrån.

Rissveds gick i mål 37 sekunder före polskan Wloszczowska, och kan fira som den första från Dalarna som tar medalj i ett sommar-OS. Guldet är dessutom den första svenska OS-medaljen i mountainbike.

– Helt sjukt, jag fattar inte. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt otroligt, säger Jenny Rissveds i segerintervjun med Radiosporten.

Tidigare i somras var Rissveds även tvungen att bryta OS-genrepet på grund av en skada i baksida lår. Uppladdningen har varit långt ifrån optimal.

– Det låter lite dramatiskt, det är ganska dramatiskt, men jag tror att det som gjorde det var att jag hade så himla kul i dag och på träningstillfällena dagarna innan. Jag vet att jag cyklar som bäst när jag har roligt.

Bronset vann kanadensiskan Catharine Pendrel.

LÄS OCKSÅ: Jenny Rissveds pappa efter skrällguldet: "Jag bara gråter"