Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt tuffa sparkrav i Timrå

24 miljoner kronor ska sparas nästa år inom socialförvaltningen.
 Det är tufft nu, säger nämndens ordförande Per-Arne Frisk (s).

Nämnden har gett förvaltningsledningen i uppdrag att hitta besparingar. Per-Arne Frisk vill i dagsläget inte göra några kommentarer om vad och hur besparingarna ska genomföras.

Vi har skjutit på nämndsammanträdet för att då ta del av förslagen som finns, säger han.

Ingeborg Melin som är tillförordnad socialchef betonar att det är viktigt att komma igång med åtgärder snabbt. Annars finns risken att det blir ännu större besparingskrav.

Jag har jobbat här i 33 år och har aldrig varit med om att det varit så tufft som det är nu, säger hon. Det här är inte roligt för någon.

Orsakerna till det kraftiga åtgärdspaketet som nu diskuteras är två enligt henne. Dels utebliven uppräkning av statsbidragen, dels skenande kostnader för ungdomsplaceringar.

Nu handlar det att fördela resurserna där det behövs bäst.

Den största kostnaden är löner. För någon månad sedan gick kommunen ut och erbjöd förtida pensionsavtal. Av 33 tillfrågade i socialförvaltningen är det tio som visat intresse. Nio personer kommer att sluta eftersom man går i ordinarie pension. Totalt vill förvaltningen banta med omkring 50 heltider.

Just nu tittar vi över allt som går att spara på. När det gäller den icke lagstadgade verksamheten kommer vi att fortsätta satsa på det förebyggande arbetet med ungdomar, där vi har anställt fältassistenter.

Däremot utesluter hon inte att anhörigcenter måste flytta trots massiva protester från berörda. Även bostadsstödet för vuxna missbrukare med dubbeldiagnos kommer att få känna av besparingar liksom dagvården.

Det handlar om att minska lokalkostnaderna i dessa fall, där vissa verksamheter kan slås samman.

Kommunen stödjer sig på en jämförelse med likartade kommuner. Där framgick det att äldreomsorgen är 20 procent dyrare i Timrå.

En enkät undersökning visade att vi inte hade fler nöjda kunder jämfört med övriga. Så vi gör nog saker vi inte borde göra.

Från kommunalfackets sida är man kritisk till jämförelsen och menar att man måste ta fram vad uppgifterna bygger på.

Ett dementboende där alla finns på samma våning är inte lika resurskrävande som vi har det på Timrågården där omsorgen sker på flera olika våningar, säger Lena Tengerström, ordförande i Kommunal Timrå.