Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade drömhuset och fick naturen och havet på köpet

Husjakten tog fart när Marléne Rosdahl Eng skickade ett sms till maken Urban som var på älgjakt.
– Jag skrev att vi hade hittat vårt drömhus och då blev också han övertygad, säger hon.
Men innan huset var deras fick de åka känslomässig bergochdalbana.

De ville verkligen ha huset men budgivningen blev dramatisk och de förlorade. Några månader senare visade det sig att köpet aldrig blev av.

– Vi visste inte om vi skulle orka förlora huset en gång till. Men vi vågade och vann budgivningen och hade turen på vår sida, säger Marléne lättat.

Med timmerhuset i Skrängstabodarna vid Björköfjärden fick de lugnet, naturen och havsutsikt. Just närheten till naturen stod högt på önskelistan och det är något som hela familjen njuter av. I huset bor också sönerna Hannes och Hugo, katten Ludde och hunden Amos. Boytan är fördelad på två plan med cirka 140 kvadratmeter och dessutom har de ett stort uthus på gården.

– Det är många som tror att huset är gammalt men det är byggt på 80-talet, säger Marléne.

Det är lugnt och stilla. Vid fågelbordet flockas ett tiotal domherrar och frosten har bitit tag i gräset. Julstämningen är påtaglig. Den stora farstukvisten ramas in av granris, ljusslingor och eldkorgar.

– Jag älskar att komma hem, det tänker jag varje gång jag är på väg hem. Det är så lugnt och tyst här. Huset är kanske inte helt tipptopp men vi föll för närheten till naturen och havet.

Marléne har alltid haft ett stort inredningsintresse och tycker om det enkla, naturmaterial och det som går åt det industriella hållet. Inredningstidningar köper hon inte längre, inspirationen hittar hon istället på Instagram och Pinterest. Hon trivs med att ha det fint i kring sig men vill inte köpa för mycket.

– Jag plockar gärna in naturen och det gör jag året runt. Så här i juletid blir det mest granris, ljusslingor och barnens pynt, säger hon.

Barnens pynt står på rad på den öppna spisen i vardagsrummet på nedervåningen. De lyser upp av en diskret ljusslinga och i fönstren står en hemmagjord ljusstake och en pinngran som har tillverkats under förskoleåren.

– När vi bodde i Ljustadalen gick barnen på en fantastisk förskola och de kom hem med allt möjligt fint pyssel. Jag tycker om att plocka fram det i juletid och det gör barnen också, säger Marléne.

Det har sina sidor att bo på landet. Marléne och Urban stortrivs men för barnen är det både och.

– Barnen trivs och har några kompisar i byn men de tycker ibland att det är långt till de andra kompisarna men vi är helt inställda på att skjutsa fram och tillbaka. Barnen har ju aktiviteter så det blir en del åkande, säger Marléne och ler.

Marléne driver sedan flera år butiken Pirum Parum som säljer barnkläder, leksaker och presenter. Butiken har bytt plats genom åren, från Haga till Nybrogatan till gårdshuset hemma vid huset. Nu ligger den centralt i Njurundabommen. Marléne har lång bakgrund inom klädbranschen och har jobbat som resande varumärkessäljare och butikschef, så steget till att starta sin egen butik var naturligt. Nu är det vissa förändringar på gång för Pirum Parum.

– Från januari kommer jag satsa på att ha öppet torsdag till lördag. Många av mina kunder planerar sina inköp så jag tror att det blir bra att göra så här. Det blir också en möjlighet för mig att göra något annat också, säger hon hemlighetsfullt.