Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade mask i frukostägget

Frukosten hemma hos Ingegerd och Börje Olsson i Byberget bjöd på en mindre angenäm upptäckt. I ägget som skulle tillagas fanns vad de tror var en cirka fem centimeter lång mask.
– Det var väldigt obehagligt, säger Ingegerd med nickande bifall från sin make.

Det var vid tillagningen av ett par frukostägg som Ingegerd reagerade över att det var någonting mer än äggula och äggvita som följde med ner i stekpannan. Kring gulan låg någonting som såg ut som en vit smal tråd, och som dessutom verkade vara vid liv.

– Ett ägg var okej, men så tog jag ett till och då såg jag den där och hur den rullade till sig, och det tyckte jag var väldigt obehagligt, berättar Ingegerd och petar till den numera livlösa "tråden".

– Den var längre från början, så jag har nog råkat skära av den lite, konstaterar hon.

– Men kort är den inte, och inte ser den matnyttig ut heller.

På Ånge kommuns bygg- och miljökontor så har man aldrig hört talas om att någon hittat mask i ägg tidigare, men säger samtidigt att det knappast är farligt att få i sig om ägget är ordentligt tillagat.

– Men jag har ingen aning om vad det kan vara för mask i så fall, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Selberg.

En sökning på internet visar dock att det förekommer att maskar hittas i ägg, och att det då rör sig om spolmaskar. En parasit som vid ett flertal tillfällen figurerat i media efter att ha upptäckts på just det sätt som drabbade familjen Olsson.

Läs också: "Jag blev väldigt äcklad" (GD.se)

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt så kan spolmask i sällsynta fall förekomma i hönsägg som säljs som livsmedel, men den är också ofarlig för konsumenten (se faktaruta).

– Det är bra om folk får veta att det är ofarligt, om det är fler som råkar ut för samma sak, menar Ingegerd, som trots upplevelsen inte blivit avskräckt från att servera ägg till frukosten.

– Oh nej, men nu skär jag ägget först och tittar ordentligt om jag ser någonting, säger hon med ett skratt.