Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hivju kliver in som Gunvalds motsats

Mikael Persbrandt ut, Kristofer Hivju in.
I nästa "Beck"-film gör norrmannen entré som Martins Becks hygglige, vapenvägrande kompanjon Steinar Hovland.

Annons

Samtidigt som Kristofer Hivju erbjöds rollen i "Beck" uppvaktades han av en Hollywoodregissör på jakt efter en rysk skurk.

– Det var ett ganska enkelt val, egentligen. Jag får ofta antagonistiska roller men ville spela en människa i samtiden. Det var en strålande upplevelse, säger Kristofer Hivju, som gör Peter Haber sällskap i "Beck"-filmen "Steinar" med premiär den 6 februari.

Hans rollfigur ersätter Mikael Persbrandts Gunvald Larsson som Martin Becks sidekick, men i övrigt är likheterna dem emellan få. Medan Gunvald lät temperamentet tala, är Steinar - löst baserad på den tidigare "Beck"-figuren Lennart Kollberg - en ambitiös och pacifistisk familjeman som inte dömer, enligt Kristofer Hivju.

– Han är Gunvalds motsats, en human polis som gillar människor. Han tror inte att våld är lösningen, även om han är beredd att gå ganska långt för att lösa brotten.

Läs även: Kjell om tuffa tiden inför kvällens premiär av "30 grader i februari" – kämpar mot bröstcancer

Relationen mellan Hivjus Steinar och Habers Beck är till en början ganska avvaktande, eftersom Steinar anställs utan Becks godkännande.

– Där finns en spännande dynamik. Jag tror att Steinar är van vid att driva showen, och nu får han en veteran till chef.

Utanför rutan var relationen varmare. Enligt Kristofer Hivju, som tidigare har setts i bland annat tv-serien "Game of thrones" och Ruben Östlund-filmen "Turist", är Peter Haber "en av de mest professionella skådespelare jag någonsin jobbat med".

Fenomenet "Beck" är knappast okänt i Hivjus hemland Norge. Det han framförallt uppskattar med serien, som snart är inne på sin 32:a film, är dess realistiska ton.

– Den har en grundläggande empati. Där finns inga "bad guys" eller "good guys" utan man kommer in på frågor kring varför människor har blivit brottslingar.

Läs även: Nypremiär för succéprogrammet – därför charmas alla av Parneviks

Som liten drömde Kristofer Hivju aldrig om att bli polis. Han ville bli cirkusdirektör, men valde så småningom föräldrarnas yrke. Förutom att skådespela skriver han tv-manus och drömmer om att göra en boxningsfilm. Hollywood lockar inte - det skulle vara svårt att kombinera med familjelivet i Oslo - men å andra sidan väljer han projekt "efter kvalitet, inte nationalitet".

I april återvänder han till sin roll som vilden Tormund Giantsbane i tv-succén "Game of thrones". Men han har inte helt avfärdat den ryske skurken.

– Han finns klar för användning.

Innan dess väntar tre "Beck"-filmer. Blir det ännu fler?

– Nu är jag mest fokuserad på att få ut de här filmerna, och hoppas att alla tar emot Steinar med öppna armar.