Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälmtvång för alla fotgängare

Hjälmtvång är en annan effekt när fotgängare klassas som fordon.

För att beträda övergångsställen, vägrenar och trottoarer krävs det sedan midnatt en hjälm på huvudet.

Under en övergångsperiod på sex månader räcker det med en vanlig hockeyhjälm på knoppen, men från och med den 1 oktober krävs en godkänd motorcykelhjälm.

– Det här kan säkert uppfattas som ett intrång i den personliga integriteten, men vi gör det för allas bästa, säger Christian Söderström, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Till hösten blir det även lag på att fotgängare måste bära vinterskor mellan den 1 december och den 31 december utifall att vinterväglag råder på trottoarerna.

Det finns även långtgående planer på ännu fler obligatoriska skydd för fotgängare. Ett forskningsprojekt vid Umeå Universitet har testat hockeymundering med mycket lyckade resultat.

– Under flera säsonger har vi utfört krocktester med elithockeyspelare. Deras utrustning har visat sig ha en ganska bra skyddsfaktor, säger Mikko Lehtonen, säkerhetsexpert vid Trafikverket.

Obekräftade rykten säger samtidigt att krocktesten är förklaringen till Timrå IK:s svåra skadeproblem de senaste säsongerna.

– Det kändes faktiskt lite läskigt när man stod ute på E4 vid Eon Arena och tog emot smällen från Trafikverkets testfordon. Betydligt värre än en vanlig tackling om man säger så, säger en tuff back i Timrå IK som vill vara anonym.

Vad var du utklädd till?

– Jag minns inte. Vägarebetare eller präst tror jag.