Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp ska ges "utan dröjsmål" inom särskilda äldreomsorgen

Från den 15 april i år så gäller att särskilda äldreboenden ska det finnas tillgång till personal under dygnets alla timmar så att de boende får hjälp utan dröjsmål.
Men SKL som i flera år motsatt sig en lagskärpning ska nu utreda frågan i två år innan några rekommendationer ska gå ut till kommunerna.

Annons

– I det här sammanhanget kan regeringens satsning på två miljarder kronor per år på stärkt bemanning i äldreomsorgen underlätta kommunernas planering, sa äldreminister Åsa Regnér till SPF:s tidning Senioren efter beslutet den 11 februari.

Men i Sundsvall har de pengarna öronmärkts för rehabilitering av äldre som kommer hem efter sjukhusvård.

Läs även: Miljardsatsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen – men inget till Sundsvall

På frågan vad Åsa Regnér själv lägger i orden "utan dröjsmål" svarade ministern:

En viktig utgångspunkt är att personen i exemplet måste ha ett larm som utlöses automatiskt vid fall. Sedan måste det finnas tillgång till personal som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp.

Läs även: Det sa Sundsvallspolitikerna om äldreomsorgen före valet

Efter beslutet drog Sveriges kommuner och landsting, SKL, igång ett arbete tillsammans med kommuner, Föreningen Sveriges socialchefer, FAMNA och Vårdföretagarna att ta fram nya arbetssätt och rekommendationer för kvalitet i särskilda boenden. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommer också att bjudas in. Ett arbete som beräknas pågå under två år.

SKL har under flera år motsatt sig de skärpta krav som Socialstyrelsen föreslagit inom den särskilda äldreomsorgen.

Regeringsbeslutet:

”I en sådan särskild boendeform som avses i 5 kap. 5 § socialtjänstlagen (2001:453) ska det, utifrån den enskildes aktuella behov, finnas tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp. Den boende ska ges det stöd och den hjälp som behövs till skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa.”