Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälper EU-migranter till jobb

En är diplomerad elektriker, några är försäljare, andra har jobbat inom byggbranschen.
Nu får EU-migranter i Sundsvall hjälp att hitta riktiga jobb i stället för att tigga på gatorna.

I Facebookgruppen ”EU-migranter söker jobb i Sundsvall” skriver Alex, 24, att han bara fick gå i skolan i fyra år – men att han är självlärd och gärna skulle jobba inom byggbranschen.

39-åriga Mircea, eller Valle som hans vänner kallar honom, är utbildad elektriker och har jobbat med byggnadskonstruktion.

Irena, 36, betonar att hon kan tänka sig att jobba med vad som helst.

– De har inte vetat om sina rättigheter. De har inte trott att de har haft några möjligheter, säger Pirjo Holmström, författare och miljöpartist, som står bakom gruppen.

När Dagbladet når henne är hon på väg för att hämta en kvinna som ska på en arbetsintervju.

– Det är svårt att förstå hur illa de har det, säger Pirjo Holmström.

Många av dem hon träffar i tältlägret har lämnat familjer och barn i Rumänien.

– Det finns uppfattningar om att det är kriminella ligor bakom och att de vill sitta och tigga på backen. Men så är det inte. Många har jobbat i sina hemländer innan de blev mer och mer diskriminerade, säger Pirjo Holmström.

Hittills har 14 EU-migranter i Sundsvall fått hjälp att lägga ut jobbannonser på Facebook.

– Det finns inte några regler som säger att de har rätt till hjälp på samma vis som exempelvis asylsökande. Men med tiden tror jag att det här kommer att leda till något gott, säger Holmström.