Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtpatienter får vänta för länge vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik

Sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik tillhör landets absolut sämsta när det gäller att behandla hjärtpatienter i tid.
Det gör att länsklinikledningen beslutat att utreda frågan.

Annons

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

I det svenska kvalitetsregistret Swedehearts färska årsrapport undersöker man hur många patienter vid stor hjärtinfarkt som inom rekommenderad tid får behandling så att det tilltäppta kärlet öppnas så att blodcirkulationen återställs. För propplösande behandling med läkemedel (trombolys) är den rekommenderade tiden 30 minuter, medan tiden är 90 minuter vid ballongvidgning (pci).

Läs också: Nya direktiv kräver PCI-vård på helgen

Som vi tidigare berättat ligger Sundsvall på 16:e plats bland 69 sjukhus. I Sundsvall får 86 procent av de här hjärtpatienterna behandling inom rekommenderad tid. Medelvärdet för riket är 76 procent.

Läs också: PCI införs på helger

Men på 65:e och 66:e plats, det vill säga bland Sveriges fem sämsta sjukhus i den här kategorin, ligger sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå. Här får bara 24 procent respektive 22 procent av patienterna behandling i rätt tid.

– Det är ett stort bekymmer som vi håller på att undersöka vad det beror på. Så här har det varit under flera år och man kan inte skylla enbart på avståndet, säger Per Blomström, länsverksamhetschef för kardiologi och AVA.

Han tar som exempel sjukhusen i Gällivare där 70 procent av patienterna får behandling inom rätt tid och Piteå där samma siffra är 66 procent.

– Och de har också väldigt långa avstånd. Därför har jag tillsatt en utredning via kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen för att se vad det beror på, säger Per Blomström.

Men han har även egna teorier.

– Jag tror det här beror på organisationen runt omhändertagandet, säger Per Blomström

Är det här allvarligt?

– Det är ett bekymmer för det innebär ojämlik vård i länet och det måste vi rätta till, säger Blomström.

Kan det medföra att man centraliserar den här hjärtsjukvården till Sundsvall?

– Det vill jag inte yttra mig om i dagsläget. Men vi kan behöva göra förändringar som gör att vi får ett annat omhändertagande i Sollefteå och Örnsköldsvik, säger Per Blomström.

En invändning mot en eventuell centralisering till Sundsvall är att det borde innebära ännu längre tid innan dessa hjärtpatienter får vård.

– Nej, man kan ge läkemedel, det vill säga trombolys, redan i ambulansen innan patienten kommer till pci. Det här får man diskutera hur man ska lösa för det är inte helt riskfritt att göra det heller, men det är en klar vinst jämfört med att patienterna kommer så här sent, säger Blomström.