Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjördis Schymberg blir staty på Alnön

Hovsångerskan och koloratursopranen Hjördis Schymberg ska bli staty på Alnön, där hon växte upp.

I ett par år har kultur- och fritidsnämnden utrett ett förslag om att resa en staty av hovsångerskan Hjördis Schymberg.

Nu är beslutet fattat. Monumentet ska placeras i anslutning till Sågverksmonumentet i Vi centrum och får kosta maximalt 700 000 kronor. En idé från nämnden är att anordna en skisstävling för ett antal konstnärer och att även utreda om det går att göra en ljudinstallation i anslutning till monumentet.

– Det är väldigt roligt. Hjördis Schymberg är en förebild, säger Nils-Erik Östlund, politiskt engagerad och inflyttad Alnöbo, som lämnade in förslaget 2011.

Hjördis Schymberg var i flera decennier under 1900-talet Stockholmsoperans ledande koloratursopran, den stora idolen för Birgit Nilsson och hennes generation och Jussi Björlings motspelerska i mängder av uppsättningar. Men hon återvände alltid till Alnön och hemmet när hon var ledig.

Hon dog 2008, 99 år gammal, medan Sundsvalls musikliv var i full färd med att planera för hennes 100-årsfirande. Men långt tidigare hade hon då donerat sitt barndomshem till en stiftelse för att användas till sång och musik. Om somrarna hålls såväl mästarkurser i sång som konserter i Schymbergsgården.