Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

129 dagar till första länsderbyt: ”Timrå är lillebror – men ändå favoriter”

2 mars 2013. Det var senast Modo och Timrå möttes i en seriematch. Den 20 oktober i höst är det dags igen och med 129 dagar till det första ”Slaget om Västernorrland” tog vi pulsen på Modos Oscar Hedman, som har en bakgrund i Timrå IK.

Annons

Solen skiner och temperaturerna rör sakta men säkert uppåt. Det är juni och många ser fram emot semestern som väntar runt hörnet. Andra har redan börjat rikta blicken mot hösten och hockeysäsongen som drar igång igen i september. En säsong där Modo kommer att spela i HockeyAllsvenskan.

– Det blir en utmaning. HockeyAllsvenskan är en serie jag själv inte spelat i, så det blir mycket nytt och jag tror att det kommer bli grymt jämt. Känns inte som att något lag sticker ut på förhand och det kommer krävas att vi levererar varje kväll om vi ska knipa topplaceringarna, säger Hedman efter måndagens fysträning.

Ett av lagen, som sedan 2013 spelar i HockeyAllsvenskan och som nu kommer att stå på andra sidan rödlinjen i höst, är Modos ärkerival Timrå IK. Ett Timrå man ställts mot många gånger och som spelade i SHL, dåvarande Elitserien, konstant i 14 säsonger 1999 fram till degraderingen 2013.

– Det ska bli roligt att möta Timrå igen, eller ja roligt och roligt… Det vore ju roligare om vi möttes i SHL men det är som det är. Det blir ändå länsderbyn med fulla hus, så det är självklart matcher man ser fram emot extra mycket.

Vad tror du kommer att prägla derbyna i grundserien mot Timrå?

– Det är som alltid när det blir fullsatt att man dras med på ett annat sätt. Mycket känslor både på läktaren och på isen, så det kommer nog att smitta av sig åt bägge håll, det tror jag.

Senast Modo och Timrå möttes i seriesammanhang var alltså för drygt tre år sedan, den 2 mars 2013 i Fjällräven Center – en match som Timrå vann med 1-0 efter förlängning. Men sett till möten lagen emellan är det nog ingen som glömt kvartsfinalserien under guldsäsongen 2007. Kanske rentav en av de bästa kvartsfinalserier som spelats.

– Ja, det skulle jag nog vilja säga. Det var speciellt för oss, att vi gick hela vägen det året. En minnesvärd säsong och det var lite annat då, när man mötte ett lag med samma spelare som man mött i 3-4 år. Det byggdes upp andra känslor mellan lagen, allt var lite hetare då.

Hedman har själv under sin tid som senior hunnit representera både Modo och Timrå, men att det skulle kunna vara något som påverkar i höstens kommande möten tror han inte.

– Just när man är inne i det, då tänker man bara på sitt och där man är just nu. Nu är det dessutom inte så många kvar i varken Modo ellerTimrå från när jag spelade där, så det är väl inte riktigt samma sak längre. Men det är klart, man känner ju några så det blir väl lite gliringar inför matcherna, men jag tycker att det varit på en bra nivå hittills. Hjärtligt och fair.

Oscar Hedman under tiden i Timrå IK

Är det mötena med Timrå som du ser mest fram emot?

– Ja, visst är det så. Men sen har vi ju Björklöven också som är ganska nära och blir lite derby för oss också. Men för mig personligen är ju de flesta lagen nya i år, så det blir roligt men annorlunda.

Att Modo kommer från SHL rimmar nog, för många, med att man sitter på favoritskapet inför kommande säsong, men det är något som Hedman viftar bort.

– Jag vet inte om jag håller med. Det är klart att när man kommer från SHL låter det som att man ska ligga i toppen per automatik. Men vi har många spelare som kommer från HockeyAllsvenskan så det här blir en stor omställning och tuff utmaning för oss. Så nej, jag skulle inte säga att vi är några favoriter.

Du vill avskriva det favoritskapet alltså?

– Ja, i dessa matcher är det Timrå som är favoriter, säger han och betonar även att ärkerivalen dock fortfarande anses vara lillebror – favoritskapet till trots.

– Det kan man vara även om man är favoriter.

Inför det första länsderbyt den 20 oktober hoppas även Hedman att stämningen fortsätter att byggas upp mellan såväl klubbarna, supportrarna som media.

– Det är bara roligt. Det ska vara mycket känslor, det är detsom ger en extra krydda till matcherna.

Utgången i det första ”Slaget av Västernorrland” är det självklart omöjligt att sia om i nuläget, men med fullt på läktarna hemma i Fjällräven Center finns det enligt Hedman bara ett alternativ.

– Vi siktar såklart på vinst i alla matcher och i synnerhet i dessa. Är det några matcher man vill vinna är det mot Timrå, så det är klart att vi drämmer dit dem!

Mer läsning

Annons