Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens Timrå IK det bästa någonsin

Brons, silver och brons igen. Man får gå drygt 30 år tillbaka i tiden för att finna en motsvarighet till de framgångar Timrå IK upplevt under den tid vi just nu befinner oss i: \"Kenta Johansson-epoken\". Och trots det tidiga 1970-talets publikhausse, inhemska stjärnkult och framskjutna SM-placeringar vågar jag påstå, att dagens upplaga av Timrå är den bästa någonsin!

Annons
Jodå, jag är medveten om hur svårt, för att inte säga omöjligt, det är att jämföra olika generationers toppidrottare.
Material och utrustning utvecklas hela tiden, liksom förutsättningarna för själva idrottandet i form av tid och ekonomi. Ja, även sett till till spelarantalet i en elitförening i ishockey har det ju hänt massor sedan \"Strimmas\" tid...
Ändå har det känts frestande att bläddra i gamla samlaralbum, personliga minnesbilder och faktaspäckade hockeyböcker.
Och med all respekt för tränare Eje Lindströms gamla hjältar, så hamnar årets Timrå IK överst på min egen lilla rankinglista.
Ja, även gänget från 20022003 håller jag mycket, mycket högt.
Den avgörande detaljen för de senaste årens framgångar står att finna i målvaktssidan, där både Miikka Kiprusoff och Kimmo Kapanen överglänser namnen från 70-talet, då Anders Claesson, Kenth Othberg och Christer Sehlstedt var de som omväxlande hade förtroendet som förstemålis.
Alla tre höll för spel i högsta serien. Alla tre hade landslagsmeriter från olika junior- och B-landslag, men för att etablera sig i Tre Kronor fattades en bit.
Kiiprusoff och Kapanen har alla representerat de finska Lejonen vid ett flertal tillfällen och NHL-proffset Kiiprusoff hålls dessutom av diverse hockeyexperter som en av världens absolut bästa målvakter.
Det finns de som tycker att backarna är den svaga länken i årets Timrå IK.
Det är möjligt att det är så, men jag är inte så säker. Och när man tittar bakåt i tiden var det inte alltför märkvärdigt, då heller...
Jag hade förmånen att porträttera Mäster Eje i samband med vår stora och långa serie om 1900-talets 25-bästa-lista, där Eje var given som en av flera TIK-profiler (då som forward och historisk världsmästare 1957).
Enligt Eje skulle Timrå IK stått som svenska mästare vårvintern 1973 om Lennart \"Lill-Strimma\" Svedberg fått vara kvar i livet.
Det röd-vita laget hade äntligen visat sig kunna besegra arvfienden Brynäs och tagit SM-brons 197172. Det laddades för guld sommaren därefter, när beskedet om dödsolyckan som ändade världsbacken Svedbergs liv nådde hockey-Sverige.
På den punkten varken kan eller vill jag argumentera emot Timråhockeyns främste tränare genom tiderna.
Men meritmässigt har jag svårt att placera betydelsefulla backar som \"Biffen\" Nilsson, Stefan Pettersson, Tommy Andersson, Tord Nänsén, Tommie Lindgren och Janne Kock före nuvarande uppsättning.
För mig framstår exempelvis Aki-Petteri Berg som den kanske allra bästa backen i klubbens historia. Lill-Strimmas var naturligtvis alldeles enastående framåt med sin teknik och skridskostyrka, omskolad forward som han var.
Det är kanske att svära i kyrkan. men totalt sett, om vi snackar tvåvägsspelare bland backar, ja då är finske Berg min man.
Och landslagsmeriterade svensktrion Pär Styf, Sanny Lindström och Lars Jonsson har tillsammans med i första hand skarpskjutande Teemu Aalto speciella egenskaper som kan komma att bidra till föreningens första SM-guld genom tiderna.
På forwardssidan är det jämnast mellan generationerna.
Ejes lagbyggen handlade om att hitta rätt i pusslandet för att få olika kuggar att passa perfekt tillsammans.
Så skapades legendariska kedjor som den med Ove LarssonBo \"Bulla\" BerggrenÅke \"Tåget\" Söderberg och Håkan PetterssonOlle ÅhmanFinn Lundström.
Inför årets kvartsfinalserie mot Djurgården finns förstås också gångbara konstellationer. Men \"Lill-Kenta\" vaskar om mer, har fler pjäser att laborera med, men med en härförare som Henrik Zetterberg blir det sällan eller aldrig fel.
En så komplett anfallare har nämligen aldrig uppträtt i en Timråtröja varken förr eller senare.

Mer läsning

Annons