Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter degraderingen – nu tvingas Modo söka nytt ekonomiskt stöd från kommunen: "Vår nya budget visar stora underskott"

I april åkte Modo Hockey ur SHL – en sportslig och ekonomisk katastrof för klubben. Under måndagen berättade föreningen att de tvingas söka ekonomiskt stöd från Örnsköldsviks kommun. – Vi har ansökt om ett stöd till verksamheten på drygt elva miljoner kronor, säger ordförande Ulf Strinnholm.

Annons

TV-klippet: Experterna om Modos agerande: "Var bara en tidsfråga om när".

Förlusten mot Leksand i början av april var inte bara en sportslig katastrof för Modo Hockey. Under våren och sommaren har klubben tvingats till flera ekonomiska åtgärder för att anpassa sig efter den hockeyallsvenska kostymen.

Totalt tappar Modo ungefär en tredjedel av intäkterna från förra säsongen, framför allt på grund av avtal med SHL som bröts efter uttåget. Samtidigt har flera sponsorer behållit ett liknande stöd från i vintras men trots det tvingas klubben nu vända sig till Örnsköldsviks kommun.

UPPDATERING: Kommunens pengar en ödesfråga för Modo: "Ett exceptionellt läge"

I ett pressmeddelande förklarar Modo att de hoppas få ett positivt svar från kommunen.

"Trots våra sponsorer, medlemmar, besökare och övriga supportrar till MODO Hockey måste vi dessvärre konstatera att vår nya budget visar stora underskott och av den anledningen har vi nu ansökt om stöd till verksamheten från Örnsköldsviks Kommun".

"På kort sikt har vi situationen under kontroll och inga omedelbara hot föreligger mot verksamheten där vi alla verkligen ser fram emot att våra lag startar sina respektive serie".

Ulf Strinnholm, Modos ordförande, och David Marcusson, vice ordförande, berättar att klubben haft kontakt med kommunen sedan Hockeyallsvenskan blev ett faktum.

Örnsköldsviks kommun har tidigare hjälpt Modo ekonomiskt.

– Vi har gjort en analys sedan degraderingen i dialog med Örnsköldsviks kommun. Tyvärr ser inte ekonomin bra ut i Allsvenskan och därför har vi ansökt om ett stöd till verksamheten på drygt elva miljoner kronor, säger Strinnholm som menar att den nya ansökan inte är kopplat till det tidigare avtalet.

– Sista avtalet från kommunen avsåg att de hyr delar av Fjällräven Center för deras verksamhet.

Modo Hockey kommer fortsätta äga Fjällräven Center även i Hockeyallsvenskan. Just nu är största bekymret stegrande amorteringar på de befintliga lånen.

– Kostnaden för arenan är densamma i Hockeyallsvenskan trots att vi har mindre publik och intäkter. Just kostnaden för arenan och amorteringarna på lån kopplat till arenan är största anledningen till att vi söker stöd från kommunen, förklarar David Marcusson till modohockey.se.

LEDARE, ANDERS RÖNMARK: Leksands skattebetalare bär så klart skulden för Modos trassliga ekonomi

– Det är Modo Hockey som ska äga och driva Fjällräven Center. Jag tror inte kommunen har någon annan syn på det och vi är en bra förvaltare av fastigheten för vår verksamhet. Det ska vi fortsätta med. Problemet är stegrande amorteringar med de befintliga lånen och därför har vi även ansökt om att förlänga avtalen med kommunen, fortsätter Ulf Strinnholm.

LÄS MER: Andreas Johansson nöjd trots Modos förlust mot Salavat Yulaev: "Vi gör en bra match"

SE MER: TV: Oscar Hedman positiv trots Modos förlust: "En rolig match att spela"

Mer läsning