Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten om Timrå i hockeyallsvenskan: "Smart av Dahlén att stanna"

AIK ser ut ut som ett topplag och Timrå som en vass outsider.
Modo?
– De kommer att få en väldigt tuff resa, säger Harald Lückner.

Annons

Förre Modo- och Mora-tränaren är i dag hockeyallsvensk expert på CMore och är väl den som kan hockeyallsvenskan bäst av alla och han tror att vi kommer att få se en oerhört jämn, spännande och svårtippad serie i vinter.

– Jaså, du rankar lagen redan nu? Det går ju inte, det kommer att hända oerhört mycket i trupperna i slutet av augusti., säger Lückner.

Precis som många andra har Harald Lückner haft svårt att smälta kvaldramat mellan Modo och Leksand, ett drama som avlsutades med att Leksand blev SHL-lag och Modo degraderades till hockeyallsvenskan.

LÄS MER: Timråmålvakterna efter supporterns initiativ

– Den matchserien är den definitivt galnaste jag varit med om. Det ska inte kunna ske och jag har aldrig varit med om att ett lag som är så överlägset i en matchserie i bäst av sju matcher förlorar. Leksand var bäst i match sex, annars var Modo överlägset.

CMores expert Harald Lückner tror Modo går en tuff tid till mötes i hockeyallsvenskan.

Men nu är Modo i allsvenskan och det blir ingen "walk in the park" för Ö-vikslaget, enligt Lückner.

– Det är en grotesk skillnad mellan SHL och hockeyallsvenskan. Det är helt andra pengar, annan kvalitet på spelarna och dessutom kommer Modo att upptäcka att de är laget alla vill slå.

– När Modo kommer på besök till mindre hockeyorter, typ Tigsryd, kommer det att slå upp partytält.

Sedan är det ju också så att hockeyallsvenskan är svensk hockeys andradivision med helt andra förutsättningar jämfört med SHL.

Oscar Hedman, viktig kulturbärare för Modo Hockey.

– Hela hockeyallsvenskan går igenon ett stålbad just nu. Många klubbar har problem med ekonomin och Västerås till exempel var nära konkurs. Alla satsade för två år sedan då SHL utökades och det får många betala för nu.

– Många lag betalar till exempel inte ut löner under sommaren och då får spelare gå på a-kassa, vilket i sin tur innebär att många trupper inte kommer att vara klara förrän i slutet på sommaren.

Dessutom spelar SHL en roll när det gäller de allsvenska klubbarnas trupper.

LÄS MER: Centern förlänger med Timrå

– Spelare kommer att lånas ut när SHL-lagen spikar sina trupper och då kommer det att hända mycket, framförallt hos de som har bra samarbeten. Jag tänker på till exempel Vita Hästen och Pantern som har bra samarbeten med Örebro respektive Vita Hästen.

Hur ser du på Modos möjligheter i hockeyallsvenskan?

– Modo får börja om, men det är oerhört viktigt att kulturbärare som Oscar Hedman och Byron Ritchie blev kvar. Däremot är jag väldigt orolig för Modos målvaktssida. Se på Tingsryd och AIK som i fjol var serien s bästa lag, de hade också de bästa målvakterna.

– Men Modo har några bra allsvenska förvärv i Rundqvist, Björklund och Karlkvist och dessutom är Emil Molin väldigt revanschsugen.

– Modo kommer bli varse att hockeyallsvenskan är något helt annat. Det är en rolig serie, lagen spelar inte med någon handbroms och det kommer att gå väldigt fort. Ja, det kommer att blåsa där ute.

Så Harald Lückner har inte Modo som seriefavorit.

– Nej, jag tycker AIK, som skaffat allsvensk rutin och dessutom har Roger Melin som tränare, ligger före och de kommer att vara topplag.

Jens Lööke, smart

– Dessutom ser Timrå rikigt spännande ut. De hade en bra säsong ifjol och dessutom har "Nubben" Norberg vässat laget rejält med fräscha namn, säger Lückner och nämner bland annat Jens Lööke och Ludvig Nilsson.

Men det viktigaste för Timrå var att Jonathan Dahlén, supertalangen, blev kvar.

LÄS MER: Ohre och Wedin förlänger med Timrå IK

– Han blir enormt viktig för Timrå och det var smart av Dahlén att inte ha så bråttom upp i seriesystemet, utan istället tar möjligheten att utvecklas på den här nivån.

Som sagt, Harald Lückner håller AIK som favorit just nu med Timrå som outsider, men annars är hockeyallsvenskan svårläst.

– Våsterås hade en katastrofal avslutning förra säsongen då allt började med att man värvade in den vitryske målvakten. Men nu har man avvärjt en konkurshot och det kan sammansvetsa gruppen. Jag tycker också att man har en rätt bra stomme även om backsidan ser tunn ut.

– Södertälje ska vara i allsvenskan, men för att lyckas den här säsongen måste man förstärka på många punkter. Laget ser för tunt ut och jag tycker att många viktiga pjäser saknas. Men man vet att ett lag tränat av Mats Waltin är bra förberett.

– Mora gjorde också en bra säsong men man har levt lite för mycket på inlånade spelare och de har också ett tufft ekonomiskt läge då man inte har spelarna kontrakterade över sommaren. Förlusten av Linus Johansson är också väldigt tuff.

Mer läsning

Annons