Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre Timrå IK-ikonen Timo Pärssinen om skadan som avslutade karriären, nya agentjobbet – och Timråfesterna i Finland

Det är snart fyra år sedan. 2012 lämnade Timo Pärssinen Timrå IK efter sex säsonger i föreningen. Nu berättar profilen om hur han avslutade spelarkarriären, det nya jobbet som hockeyagent – och om "Timråfesterna" med de finska stjärnorna.

Annons

Timo Pärssinen utanför ishallen i Timrå. Bilden togs bara dagar innan han flyttade hem till Finland igen 2012.

Han var med under succéåren 2007 och 2008 (förlust mot Modo i klassiska kvarstfinalserien 2007 och utslagna i semifinal mot HV71 året efter).

Han var också med och räddade ett nytt kontrakt via Kvalserien 2012 – och samma år sade Timo Pärssinen tack och hej till Timrå IK.

Finländaren spelade sex säsonger med föreningen.

20 juni är det precis fyra år sedan forwarden tog flyttlasset och familjen och lämnade Örnen för att flytta hem till Finland.

Timo Pärssinen har fortfande klubbrekordet i antal poäng i ett slutspel genom tiderna i Timrå IK: 19 poäng (8 mål+11 assist) och han blev en stor hockeyprofil i Medelpad.

Nu är hockeykarriären över för 39-åringen som avslutade med två år i Pelicans i högsta serien, Liiga, och en säsong i moderklubben TUTO i den finska andraligan, Mestis.

TV: Hör när Timo Pärssinen listar sina tre bästa lagkamrater under åren i Timrå IK.

När vi når honom hemma i huset i Nådendal, ett par mil från Åbo, har han tidigare bett oss att ringa senare på kvällen så att några av barnen hunnit lägga sig.

– Nu är det lite lugnare. Annars är det full fart, säger Pärssinen.

Han har fyra söner i familjen, som är 15,14,10 och 9 år.

– Ungarna håller på med hockey, fotboll, friidrott och innebandy och allt det där, det blir ingen brist på fritid, eller det finns ingen fritid om man säger så, säger Timo Pärssinen.

Bortsett från moderklubben blev Timrå IK den klubb som Timo Pärssinen stannade längst i under sin karriär. Det skapade ett speciellt band, både till föreningen och till orten.

– Det var jobbigt när vi var tvungna att flytta, men så är det ibland. Vi hade riktigt bra sex år där och trivdes hela familjen. Fortfarande har vi många vänner i Timrå, så det är kul.

Vad betyder klubben för dig idag?

– Den betyder mycket naturligtvis, jag följer den jämt. Jag läser tidningar och allt sådant. Jag vet ganska bra hur läget är där borta. Jag tror inte det finns någon spelare kvar sedan jag spelade där, nu när Hallin lade av också.

Från hemmet på andra sidan Bottniska viken följde han till exempel förra årets kris och akuta konkurshot oroligt.

– Det var något man inte ville läsa om. Jag hoppas att de klarar det nu och att de är på väg uppåt igen, kanske till och med till högstaligan inom några år. Men det viktigaste är att de får ordning på den finansiella biten.

Timo Pärssinen i en av de heta matcherna mot Modo, 15 mars 2008.

Har du kontakt med någon i Timrå fortfarande?

– Jag har inte mycket kontakt med spelarna från klubben, men vi har andra familjer i Timrå som vi blev vänner med genom barnens hockey som vi pratar med. " Nubben" (Kent Norberg) pratar jag ju lite med också.

Det kan bli mer kontakt med vännen Kent Norberg och andra svenska sportchefer framöver. Timo Pärssinen har stannat kvar i hockeyvärlden, trots att spelarkarriären är slut.

Han är spelaragent.

– Det är något att göra, och det är kul. Jag får hålla på med något som har med hockey att göra, kolla på mycket matcher och så.

– Jag jobbar för min gamla agent (Juuso Puuliainen). Han frågade mig om jag ville testa för första gången för två år sedan kanske. Det tog lite tid för mig att tänka på vad jag skulle hitta på efter hockeyn och det blev agent till slut. Ju mer jag tänkte på det desto mer intressant blev det och jag är jättenöjd med det beslutet.

Nu har Pärssinen ansvaret för 19 spelare på alla olika nivåer i Finland. Rutinerade målvakten Jere Myllyniemi är kanske den mest kända i svensk hockey eftersom han representerat Rögle, Leksand och Luleå under 2000-talet.

– Jag tror att jag vet hur spelarna tänker och vad de behöver när det går dåligt och vad jag ska prata med dem om när det går bra. Jag tror att jag hittar rätt lag till spelarna också, sett till spelsystem och allt sådant.

Är det någon av dina spelare som skulle passa in i Timrå?

– Absolut, det finns det alltid, säger Timo och skrattar.

Något namn?

– Nej, vi behöver inte nämna något namn just nu.

Timrå IK har haft många finska spelare genom åren. Här är sex av dem som samlades för en artikel som skulle publiceras i den årliga hockeybilagan. På bilden: Kim Hirschovits i blåvit tröja, Ilkka Pikkarainen i grå tröja och gul t-shirt, Timo Pärssinen i brun tröja, Mikko Jokela svart tröja, Juha Pitkämäki mörkgrå luvtröja, Antti Halonen ljusgrå tröja.

Under 2000-talet blev det något av en finsk invasion i Timrå IK. Många stora profiler kom från grannlandet och kanske var höjdpunkten i Timo Pärssinens tid i Timrå IK när han spelade i "finnfemman". Då bildade han en formation tillsammans med kedjekamraterna Mika Pyörälä och Riku Hahl och backparet Kalle Koskinen och Petri Kokko.

De finska stjärnorna träffas fortfarande.

En gång om året.

– Vi bor överallt i Finland, men vi försöker ha en Timråfest varje år. Det är jag, Riku Hahl, Mika Pyörälä, Mikko Laine, Kimmo Lotvonen, Kalle Koskinen, Petri Kokoo ... Tarvainen (Mika) följer också med i år tror jag, säger Pärssinen.

– Vi är många och vi brukar sitta och snacka och basta.

Brukar det bli vilt?

– Ibland ja, säger Timo och skrattar.

– Men vi har blivit äldre nu så vi har blivit lugnare också.

Har du någon rolig historia från någon av Timråfesterna?

– Ja, men jag tror inte att de går att skriva i tidningarna. Vi går inte in på det, säger Timo och tillägger:

– Vi har haft roligt.

Timo Pärssinen spelade många länsderbyn mot Modo under sin tid i Timrå IK. Bland annat de heta slutspelsserierna 2006/07 och 2007/08. Nu väntar nya derbyn mellan klubbarna i Hockeyallsvenskan, efter Modos degradering i våras.

– Det hade jag inte trott om någon hade sagt det för några år sedan, men det är också den biten jag gillar i svensk hockey, att man kan flyttas upp och ned. De har ju stängt ligan här i Finland och det gillar jag inte. Men jag tror inte att de i Ö-vik håller med om det just nu ...

2014/15 blev Timo Pärssinens sista vinter som spelare. Han gjorde 41 poäng (17+24) på 37 grundseriematcher för moderklubben TUTO.

– Det hade jag tänkt under hela karriären, att jag ville avsluta där allt började. Det var skitkul. Jag tror att jag var tio år äldre än den näst äldsta spelaren. Jag var en gamling där. De var nöjda att jag åkte hem och spelade ett år där borta. Jag hade sagt det under flera år redan så jag var ju lite tvungen också, säger Timo och skrattar.

Han fortsätter:

– Jag hade inte bestämt att det skulle bli sista året, men i november gick ledbandet i mitt högra knä av för tredje gången. Då var det lätt att ta beslutet. Jag orkade inte med rehabiliteringen mer.

Pärssinens kropp har fått tåla mycket smärta under åren. Här får han hjälpas av isen 2006.

Även under tiden i Timrå IK hade Timo Pärssinen stora skadeproblem under perioder. Bland annat drabbades han av flera diskbråck.

Hur är det med kroppen nu?

– Den hänger med. Jag har inte gjort så mycket den senaste tiden, men nu har jag börjat gå till gymmet. Jag var tvungen för att höger knä, axeln och ryggen börjar påminna mig om de gamla skadorna.

– Jag kan inte sparka fotboll ordentlig, knäna gillar det inte. Jag kan inte kasta snöbollar heller med högerarmen, då säger axeln i från. Det är lite skavanker, men man har lärt sig att leva med dem. Ryggen är stel som satan också, men det är som det är.

Hur känns att får sådana problem på grund av hockeykarriären?

– Det är inte så farligt, bara småskavanker och det går att leva med dem. Nu går jag på gym och får igång musklerna igen och det hjälper mycket.

När Timo Pärssinen lämnade Timrå var han inte främmande för att låta någon av sönerna återvända till Medelpad för att gå på hockeygymnasiet i framtiden.

– Jag har faktiskt frågat om hur de tänker nu. Nu har de haft det bra här också och allt rullar på. Den tanken har nog ändrats hos dem nu, men det ingen omöjlig tanke hos mig om de vill eftersom jag vet att det är bra i Timrå och att de trivs där också.

Alla fyra sönderna spelar hockey, de två äldsta med TPS Åbo, men det är egentligen bara den näst yngste sonen som liknar pappa Timo Pärssinen i spelstilen.

– Han är lite mindre och explosiv. Den äldsta (Juuso) är 184 lång nu och spelar center, så det är inte "jag". En av sönerna är back också.

Intervjun går mot sitt slut. Då skickar Timo Pärssinen en hälsning till Timrå IK och fansen.

– Jag hoppas att de får ordning på finansbiten och så hoppas jag att folket omkring fyller hallen igen. Det är otroligt bra stämning i hallen när det är fullsatt, det är skitkul att spela då, säger Pärssinen.

Fakta: Timo Pärssinen

Ålder: 39.

Yrke: Spelaragent.

Familj: Fru och fyra barn.

Bor: Nådendal (Naantali), Finland.

Tid i Timrå: 2006-2012.

Statistik i TIK: 2006/07: 27 matcher, 16 poäng (8+8). Slutspel: 7 matcher, 5 poäng (4+1).

2007/08: 34 matcher, 27 poäng(11+16). Slutspel: 11 matcher, 9 poäng (3+6).

2008/09: 31 matcher, 24 poäng (6+18). Slutspel: 6 matcher, 2 poäng (1+1).

2009/10: 54 matcher, 21 poäng (8+13). Slutspel: 5 matcher, 3 poäng (0+3)

2010/11: 36 matcher, 21 poäng (11+10). Inget slutspel.

2011/12: 53 matcher, 16 poäng (7+9). Kvalserien: 5 matcher, 1 poäng (1+0)

Timo-jubel i november 2006.

Timo Pärssinen och Kalle Koskinen jublar efter att Koskinen gjort 1–0 mot Modo i kvartsfinal fem 2008.

Här har ni den – superkedjan som skulle lyfta Timrå IK till toppen av Elitserien 2006/07. Jonathan Hedström, Timo Pärssinen  och Riku Hahl bildade en formation som det snackdes mycket om på förhand.

Deppig Pärssinen efter match fem i kvarten mellan Modo-Timrå 2008.

Mer läsning