Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inget omöjligt uppdrag"

/

Sist i Elitserien och sedan en tid i praktiken klart för spel i Kvalserien framåt vårvintern.

Men Timrås nye huvudtränare, Tommy Andersson, ser inte nya jobbet som huvudtränare för den röd-vita hockeyklassikern som något "mission impossible".

– Nej, absolut inte då. Då skulle jag aldrig ens ha funderat på att ta på mig det här uppdraget.

Annons

Efter att ha kört ett pass med truppen i går eftermiddag väntade ett möte efter träningen, för att spelarna och den coach Andersson skulle "känna på varandra" ytterligare.

Känslan?

– Kul och härligt. Min uppfattning är att det helt klart finns kvar en bra anda i laget. Nu gäller det bara att fokusera ytterligare, på nästa träning och nästa match. Och göra jobbet klart i varje moment!

Den snart 63-årige (fyller i morgon!) hockeyprofessorn har varit med förr – och ser nu fram emot sitt senaste uppdrag i den värld som han varit en del av allt sedan seniordebuten i Wifsta/Östrands som 15-åring vintern 1963–64.

Som aktiv började han som ytterforward, för att sedan slå igenom som back av landslagsklass (bokförd för åtta A-kamper) i såväl W/Ö som efterföljaren Timrå IK och Mora IK, dit han värvades som ersättare för en viss "Lill´-Strimma" Svedberg när denne återvände hem till Timrå sommaren 1969.

Och efter studier vid socialhögskolan i Östersund och en ny vända som spelare i Timrå kom han in på tränarbanan efter en flytt till Malmö i slutet av 1970-talet, där medelpadingen Andersson både spelade och coachade med framgång.

Sedan rullade det på – med jobb i Troja-Ljungby, AIK och Skellefteå, innan Sundsvall Hockey lockade hem honom. Och under den då unge "hockeyprofessorns" ledning utvecklades lillebror Sundsvall till det ledande laget i Medelpad. Positionerat i dåvarande Allsvenskan, som var motsvarigheten till dagens kvalserie, under ett par minnesvärda vintrar.

Våren 1988 såg det ut att vara slut på tränarkarriären.

En ny civil karriär väntade, där han i många år jobbat som ledare och chef i olika funktioner.

Men när Timrå krisade säsongen därefter och Lage Edin behövde kvalificerad assistans på tränarposten klev Tommy in – och vips var TIK:arna att räkna med i play offstriden.

Ungefär som nu.

– Jag brinner för ishockey i allmänhet och Timrå IK i synnerhet, och min absoluta målsättning är förstås att Timrå skall vara kvar i Elitserien. Det är min moderklubb och jag kommer verkligen att göra all vad jag kan för att så blir fallet! säger Tommy inför det tuffa uppdraget.

Från den tidigare konstellationen, bestående av Anders "Ante" Karlsson, Henrik Stridh och Thord Johansson, kvarstår Karlsson och Stridh – som assisterande tränare till huvudcoach Andersson.

– Vi har sökt efter en ledartrio som dels kan komplettera varandra och dels kan bidra med olika specialkompetenser i syfta att få ut mesta möjliga av vårt spelarmaterial, kommenterar Kent Norberg och fortsätter:

– I vårt utsatta läge är det dessutom oerhört viktigt att tränarna har ett stort engagemang för klubben och elitishockeyn i Sundsvall-Timråregionen. Tommy var ett namn jag tänkte på tidigt och vi är nu mycket nöjda med att kunna presentera den här tränarlösningen. Vi är samtidigt övertygade om att vi tillsammans genom hårt och målmedvetet arbete kommer att kunna vända vår negativa trend.

Ett första test blir mötet med Luleå hemma i E.ON Arena i kväll.

Ska Ante Karlssons omvittnat intensiva och högkvalitativa isträningar tillsammans med Tommy Anderssons rutinerade chefsröst göra skillnad?

Hela Hockeymedelpad hoppas ...

Mer läsning

Annons