Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Timrå IK:s fem bästa värvningar – och han blir säsongens flopp

Nio spelare. Så många har sportchefen Kent Norberg plockat in inför den kommande säsongen 2016/17. Sportens Alexander Nilsson tog på sig uppgiften att lista de fem bästa förstärkningarna – och vem som kan bli säsongens flopp.

Annons

LÄS MER: Sökes: 20 nyförvärv – finnes: 11 lag

Kent Norberg har varit aktiv under sommaren. Nio spelare har anslutit till laget samtidigt som ett par har förlängt sina kontrakt.

Det är högsommarvärme, slutet av juli och semestertider. Open ice-tacklingar, skridskor som glider på en nyspolad is och en proppfull hockeyarena känns avlägset.

Men snart är vi där – hösten och premiären av Hockeyallsvenskan kallar. Det är faktiskt mindre än två månader kvar tills Timrå IK ställs mot Almtuna i Metallåtervinning Arena i Uppsala.

I skrivande stund har Timrå två målvakter, åtta backar och elva forwards under kontrakt, samtidig som ett gäng juniorer är med och tränar med laget under sommaren. Det blir samma målvaktspar som förra säsongen, Jesper Dahlroth, Ludvig Nilsson och Johan Persson återvänder för en ny sejour samtidigt som talangen Jens Lööke har anslutit.

Totalt har Kent Norberg knutit till sig nio nya spelare sedan förra säsongen tog slut, och det är inte omöjligt att det blir någon till innan säsongen drar igång.

LÄS MER: Timrå IK:s spelartrupp säsongen 2016/17 ska presenteras: "Öppet för de som är intresserade"

Jag tänkte försöka ranka Timrås fem bästa nyförvärv och utse årets floppspelare trots att laget ännu inte gått på is. När det kommer till listor och rankningar är det alltid vissa aspekter som man måste ta hänsyn till.

Hur mycket kostar spelaren? Vad betyder han för fansen? Hur bra är han egentligen? Vilken roll förväntas han fylla? Är det en förväntad poängkung eller grovjobbare som hämtats in? Vilka förväntningar ska ställas på honom?

Kokar man ihop allt får man till slut något slags värde som kan jämföras med övriga nyförvärv och först då kan en lista utformas. Det är så jag tänkt, jag har försökt väga ekonomi, känslor och kvalitet mot varandra helt enkelt.

Nu är det dags att presentera listan. Here we go, eller som Martin Sonnenberg sa: "Let´s empty the tanks boys".

1. Jens Lööke, ytterforward, 19 år, från Brynäs.

Egentligen var det bästa som kunde hända för Timrå under sommaren att Jonathan Dahlén stannar kvar, men av nyförvärven är det helt klart Jens Lööke som är det intressantaste namnet. Han är bara 19 år gammal, men har redan två JVM, 48 SHL-matcher och 30 matcher i Hockeyallsvenskan i bagaget. Och han lär, om inget oväntat sker, göra sin tredje JVM-turnering i vinter, kanske tillsammans med Dahlén.

Lööke är mer av en framspelare än en målskytt, men det är ingenting negativt för Timrå. Utan att veta hur Roger Forsberg och hans tränarkumpaner tänkt formera kedjorna så känns Lööke som ett perfekt komplement till Dahlén tillsammans med en stabil center. Lööke är en smart spelare på isen med bra händer. Är dessutom högerskytt, vilket gör att Timrå får ytterligare alternativ, framför allt i powerplay. Jag tror att detta blir en av Norbergs bästa värvningar under de senaste säsongerna.

LÄS MER: Timrå IK värvar stortalang – kan bilda kedja med Jonathan Dahlén

2. Johan Persson, ytterforward, 26 år, från Färjestad.

Om Lööke är en framspelare så är Persson en avslutare. Ett välbekant namn för alla Timråfans efter 95 matcher i Timråtröjan sedan han anslöt från Nybro under säsongen 2013/14. Var i Timrå under delar av förra säsongen på lån från Färjestad och stod då för elva poäng på 14 matcher. Fick dock delar av säsongen spolierad på grund av en knäskada, men var tillbaka till slutspelsserien igen. Där syntes han däremot inte lika mycket.

Persson kommer från en riktig hockeyfamilj och har gång på gång visat att hans skott är av hög klass. Hans skott kan avgöra matcher på egen hand, även om spelet i övrigt låst sig. Har dessutom rutin, då han med sina 26 år är näst äldst i laget i nuläget. Kan använda kroppen när det behövs och har hygglig fart på skridskorna. Dessutom riktigt bra med att fiska upp pucken genom att slå upp klubban för motståndarna i hemjobbet. Bara John Westin är äldre. Något som inte ska underskattas, men inte heller överskattas.

LÄS MER: Klart: Forwarden lämnar SHL för Timrå IK – skriver flerårskontrakt

3. Ludvig Nilsson, ytterforward, 22 år, från Modo.

Ludvig Nilsson är, likt Johan Persson, ett bekant ansikte som "Nubben" lyckats snappa upp under sommaren. Kom till Timrå när det var dags för gymnasiestudier och debuterade i SHL när Timrå åkte ur den högsta serien. Var sedan ordinarie i Hockeyallsvenskan i två år, där det sista året var riktigt bra, innan Modo lockade med SHL-spel. Där blev det däremot lite speltid och inte den utveckling som han hoppats på.

Nilsson har, trots att det inte blev så lyckat överlag i Modo, egenskaper som kommer bli väldigt nyttiga för Timrå. 22-åringen är en hårt arbetande forward som inte är rädd för att ta upp kampen framför motståndarmålet. De gånger jag såg honom i SHL med Modo såg det ändå ut som att han tagit ett steg till i utvecklingen, utan att för den delen rosa marknaden. Kommer bidra med tyngd och kraft längs sargerna. Som en av alla forwardsvärvningar gör han också att Timrå ser ut att kunna mönstra starkare kedjor överlag jämfört med förra året.

LÄS MER: Efter Modos SHL-uttåg – Ludvig Nilsson klar för Timrå: "Får en större roll än i Modo"

4. Jesper Dahlroth, back, 24 år, från Asplöven.

Ni kanske börjar ana en trend nu? Precis som Persson och Nilsson är Dahlroth en återvändare. Kommer senast från tre år i Asplöven, dit han gick från just Timrå. Var under det senaste året också lagkapten i laget som åkte ur Hockeyallsvenskan. Har trots att han bara är 24 gammal samlat på sig 160 matcher i allsvenskan och 118 i SHL, vilket är bra siffror.

Det är ingen storväxt back Timrå får i Dahlroth, han mäter inte ens 180 centimeter enligt eliteprospects, men är trots det rejäl i sitt spel och har välbehövlig tyngd. Är resolut i sitt spel och har ett bra skott som inte ska underskattas. Är i det närmaste vad man skulle beskriva som en tvåvägsback.

LÄS MER: Timråbackens vågade drag – flyttade utan att ha klart med ny klubb: "Jag hann få lite puls"

5. Andreas Stene, center, 25 år, från Mora.

En spelare som jag på förhand knappt noterat under de matcher jag sett av Mora, men som Roger Forsberg har koll på sedan hans sväng i Norge. En storväxt center som ger välbehövlig bredd i mitten av isen, som dessutom har gjort tre raka VM-turneringar för Norge.

Den 25-årige Stene har flugit lite under radarn när det kommer till Timråvärvningarna då det kommit in namnkunnigare spelare, men Stene kan komma visa sig vara en bra värvning. En center som är lagd åt det mer offensiva hållet, men inte oäven defensivt.

LÄS MER: Klart: Målvakten förlänger med Timrå IK – och landslagsforwarden ansluter till klubben

Frågetecknet: Jonatan Nielsen, back, 22 år, från Troja-Ljungby.

Den här är lurig, och den med bra minne kanske kommer ihåg att jag flaggade Nielsen som en potentiell succé tidigare i våras. Kent Norberg har öppet sagt att han vill ha in en back som kan styra ett powerplay. Den backen har däremot inte anslutit än, och kollar man på backsidan så är Nielsen den ende som har utpräglade offensiva egenskaper.

Detta gör i sin tur att 22-åringen som gjort det bra offensivt i Hockeyettan lär få en hel del press på sig, och vad händer om det inte fungerar från start för honom? Vi minns hur det blev med Jimmie Jansson som var i en liknande situation när han kom till Timrå. I skrivande stund flaggar jag Nielsen som frågetecken. Inte så mycket för att jag tror att han är en dålig spelare, för det jag såg av honom i Troja var lovande, utan mer för att han kan få en för stor tröja att fylla.

LÄS MER: Efter backtappet – experten utser Timrås försteback: "Hoppet står till honom"

Vill du diskutera listan eller Timrås silly season i stort? Mejla till alexander.nilsson@mittmedia.se eller twittra till @aalexnil.

Mer läsning