Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordförande Byberg lämnar över klubban i Modo: "Vi är förberedda för allsvenskan"

Modo Hockeys ordförande Tomas Byberg kommer inte att bli omvald som ordförande vid årsmötet 27 juni. Han väljer att sluta. – Tiden räcker helt enkelt inte till, säger Byberg.

Annons

Tomas Byberg har suttit med i Modo Hockeys styrelse i nio år, de senaste tre åren som ordförande och de åren har varit spotsligt tuffa för en klubb som 1 april blev hockeyallsvensk.

Strax efter Modo Hockeys degradering ställde hela styrelsen, inklusive ordförande Tomas Byberg, sina platser till förfogande och i dag meddelar han att han slutar som ordförande.

Ett tufft beslut, men ett beslut som växt fram.

– Ja, direkt efter säsongen varslade jag valberedningen om att jag gärna såg att de hittar en ny ordförande, säger Byberg.

Tomas Byberg fortsätter inte som Modo Hockeys ordförande.

Byberg är också vd för ett av Sveriges största bussbolag, Byberg&Nordin, och dygnets alla timmar är inte tillräckligt många.

– Ordförandeskapet tar helt enkelt för mycket tid. Den här våren har varit väldigt intensiv, men det känns bra att ha varit med på den här resan sedan vi åkte ut. Man vill ju inte bara lämna och nu har vi hunnit rekrytera en ny vd, vi har tittat på färdriktningen (som "Grannens grabb"), gjort färdigt budgetarbetet och vi har fått ta många tuffa sportsliga och organisatoriska beslut.

– Men nu ser det bra ut och vi är förberedda för allsvenskan.

Modo Hockey hade en omsättning som SHL-lag förra säsongen på cirka 140 miljoner kronor, som allsvenskt lag kommer man under 100 miljoner kronor.

– Ja, vi hamnar där någonstans, säger Byberg också bekräftar att Modo Hockey kommer att göra ett negativt bokslut, men exakt hur mycket det rör sig om vill han avvakta med offentliggöra fram till årsmötet.

Under de här åren som ordföranden och styrelseledamot, vad är största motgången?

– Det behöver du inte fråga. Det var fruktansvärt jobbigt då vi åkte ut mot Leksand,

Det mest positiva?

– Oj, det skulle man kunna skriva en bok om, men framförallt engagemanget som finns runt Modo Hockey. Det blir helt enkelt för svårt att sammanfatta, men Modo är en stor del av livet för mig.

– Det har varit en intressant, rolig men också turbulent tid. Och tvärtom vad du tyckt har vi i styrelsen stått på barrikaderna, som när Alexander Steen spelade under lockouten.

Är det något du ångrar under de här åren?

– Ja, det är det säkert, men jag kan inte nämna något specifikt. Men snabba beslut måste tas och ibland blir det fel.

Vilken typ av ordförande vill du se som din ersättare?

– Styrelsens viktigaste uppdrag är att rekrytera en vd och där är Johan Widebro en välidgt bra rekrytering. Sedan är det oerhört viktigt att verkställande ledningen fungerar bra.

– Då det gäller ordförande vill jag inte lägga mig i, men personen bör ju naturligtvis ha lokal förankring.

Säger Tomas Byberg som inom två veckor alltså kommer att lämna ifrån sig ordförandeklubban.

– Jag har aldrig tagit tagit ut något styrelsearvode och mitt arbete har alltid varit ideellt. Jag kommer aldrig att släppa mitt engagemang för den här föreningen och det känns skönt att ha fått vara med och städat den här våren, även om det har varit många tuffa beslut att ta.

LÄS MER: Inför Modo Hockeys årsmöte

LÄS MER: Hägglund: Ett bra val – men nu gäller det att välja rätt igen

LÄS MER: Modo Hockeys ordförande: "En tydlig signal om att vi tar nästa steg"

Mer läsning