Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor rankning: Så har Sundsvall Hockey och Timrå IK värvat

/
  • Tommy Stenqvist, här i Timråtröjan. Nästa säsong byter han till blått...
  • ...liksom Christian Söderström som spelat många säsonger med Timrå.
  • Även Mathias Karlsson, här i Linköping, kommer att bära Sundsvalls tröja nästa säsong.
  • Nicolai Bryhnisveen är van att spela i rött för sitt Norge. Den kommer att varvas med Timrå framöver.
  • Alexander Lindgren när han spelade i Brynäs.
  • Skellefteåprodukten Sam Marklund är ett av Timrås nyförvärv. Här i Västerås vita matchdress.

En glödhet hockeyvinter väntar i Medelpad där bland annat ett första derby i seriesammanhang på över 15 år väntar.
Men än så länge är det sommar och mycket tid återstår i lagbyggandet – där lagen också kommit olika långt. Timrå IK exempelvis är i det närmaste klara medan det fortfarande gapar tomt på många håll i Sundsvall Hockey.
Så här har de två kombattanterna värvat – hittills.

Annons

Sundsvall Hockey:

Tommy Stenqvist, back, 20 år: 20-åring som under hela sin juniortid var ett av de stora framtidsnamnen i Timrå IK. Har dock varit enormt skadedrabbad och fått två av de tre senaste säsongerna helt spolierade. Har dock, när han varit hel, visat att han håller för ett högre betyg på allsvensk nivå. Gör nu ett nytt försök för att få en omstart på hockeykarriären i moderklubben. Osäkerheten kring hur kroppen håller ihop håller dock ner betyget. Betyg: 2.

Tony Söderman, forward, 22 år: Poängspruta med dubbla medborgarskap (Sverige och Finland) som kommer närmast från Mariestad i Hockeyettan, där han under två säsonger snittat nära en poäng per match. Det också i den södra serien, som allmänt brukar beskrivas som den starkaste av landets division I-serier. Hade även dessförinnan en stark poängproduktion i Moras J20. Division I är dock en sak och Hockeyallsvenskan en annan, där han är helt oprövad. Handplockad av tränare Tärnlund som hade honom i Moras J20. Betyg: 3.

Christian Söderström, forward, 34 år: Veteranen går nu in på sin 18:e seniorsäsong och efter två säsonger runtom i Europa (Italien, Finland och Norge) återvänder Crippe nu till Medelpad, om än inte till fadershuset utan till rivalen på andra sidan Merlobäcken. Meritlistan talar för sig själv; SM-guld, spel i Tre Kronor och över 600 matcher i SHL. Även om det börjar bli några år sen lär Söderström fortfarande kunna bidra på hög nivå hos nykomlingen. Betyg: 4.

Mathias Karlsson, center, 19 år:

19-årig center som hämtats från Linköping där han under den gångna säsongen fick prova på SHL-spel för första gången. En assist på 17 matcher blev facit. Har även gjort tre matcher i CHL, där även karriärens första och hittills enda seniormål kom. Är även bokförd för ett par juniorlandskamper. Ett framtidsnamn men ett relativt oprövat kort i seniorsammanhang. Betyg: 2.

Timrå IK:

Johan Mattsson, målvakt, 23 år: Var tvåa i Björklöven förra säsongen bakom Kevin Lindskoug, året dessförinnan stod han bakom Adam Reideborn i Djurgården. Nu handlar det om att ta förstaspaden och huvudansvaret. Betyg: 2.

Marcus Bohman, back, 21 år: Fysisk back som hämtats från Asplöven där han huserat de två senaste säsongerna. Gjorde en hel del poäng som junior men har inte fått det att lossna som senior. Nio poäng på två säsonger i Hockeyallsvenskan imponerar inte. Kan det komma att lossna i Timrå? Högerfattad. Betyg: 2.

Nicolai Bryhnisveen, back, 23 år: Norsk landslagsman, även han hämtad från Haparanda och Asplöven. Gör ganska hyggligt med poäng från sin backplats varje år, sitter dock samtidigt utvisad en hel del även om det minskat ordentligt sen han kom över till Sverige från Norge. Betyg: 3.

Simon Fernholm, back, 21 år: Fysiskt stor back (mäter nästan två meter i strumplästen) och ännu en produkt från det som populärt benämns som "talangfabriken", det vill säga Huddinge. Gjorde i fjol sin första riktiga seniorsäsong, i Troja och division I. Har sina främsta styrkor i den egna zonen, där hans stora räckvidd kommer väl till pass. Betyg: 2.

Johan Johnsson, center/forward, 22 år: Hårt arbetande center med HV71 som moderklubb, den klubb han alltid tillhört och där han också fick känna på spel i SHL. Har de två senaste säsongerna varit utlånad till Hockeyallsvenskan (Troja och Mora). En stabil poängplockare, inte minst under juniortiden men har även hållit sig väl framme på allsvensk nivå. Har en naturlig koppling till Timrå IK i form av tränare Roger Forsberg som han haft under juniortiden i HV71. Betyg: 3.

Alexander Lindgren, forward, 22 år: Kommer ursprungligen från Nicklas Bäckströms Valbo men gick tidigt över till Brynäs där han tillbringade sin juniortid och även gjorde SHL-debut. Fick avbryta den gångna säsongen i förtid på grund av en tackling mot huvudet och tar nu ny sats i Timrå. Nio poäng på 86 SHL-fajter har det hunnit bli. Kan användas både som center och ytterforward. Betyg: 3.

Sam Marklund, forward, 22 år: Den tredje spelaren i årets Timrå IK som hämtats från Asplöven. Fick sin hockeyfostran i Skellefteå där han gjorde sina första seniormatcher, i SHL. Därefter har det blivit spel i Hockeyallsvenskan i Västerås och Asplöven, där det förra säsongen blev 22 poäng på 44 matcher. Har år för år tagit steg i sin utveckling. Betyg: 3.

Fotnot 1: Betygen är satta efter vad de kan tänkas uträtta i Hockeyallsvenskan.

Fotnot 2: Egna uppflyttade juniorer ingår inte i rankingen.

Mer läsning

Annons