Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå IK-supportern startar annorlunda insamling – det ska pengarna gå till

Förra vintern spelade Johan Mattsson och Adam Ohre med vita målvaktshjälmar. Nu ska det bli ändring på det. På tisdagen startade en Timrå IK-supporter en insamling för att kunna motivlacka målvaktsmaskerna inför nästa säsong.

Annons

Färgglada och fantasifulla målvaktshjälmar har varit en vanlig syn i hockeyvärlden under en längre tid.

Till exempel har profiler som Kimmo Kapanen, Boo Ahl, Anders Lindbäck och Johan Backlund alla haft Timråhjälmar med örnmotiv på under tiden i klubben, med koppling till det då frekvent använda namnet "Red Eagles".

Den store Timråprofilen Kimmo Kapanen, 2003.

Nu kan det på nytt bli aktuellt med motivlackade målvaktsmasker i Timrå – tack vare en Timråsupporter.

Jonas Risshall ligger bakom insamlingen, som är riktad till alla Timrå IK-supportrar och målet är att få in 10 000 kronor. Sedan är tanken att målvaktsduon Johan Mattsson och Adam Ohre själva ska få välja motiv som ska pryda deras hjälmar nästa vinter i Hockeyallsvenskan.

"Timrå IK får sedan ta kontakt med en designer som erbjuder sig att hjälpa klubben skapa två snygga och unika målvaktsmasker", skriver Jonas Risshall på sin hemsida timrakollen.se.

För sporten berättar 19-årige Risshall om hur han kom på idén.

– Jag har alltid varit intresserad av målvakter och jag lade tidigt märke till att båda målvakterna i Timrå körde med vita masker förra säsongen. Jag inser att det är en kostnadsfråga och tog kontakt med klubbens marknadschef Patrik Bylund. Han tyckte att det var en spännande idé och kollade vidare med vad de andra tyckte och nu hörde han av sig och sade att jag skulle starta, säger Jonas Risshall.

Vilka reaktioner har du fått?

– Bara bra reaktioner. Det är många som tycker att det är ett bra intiativ, säger Risshall, som berättar att insamlingen kommer att pågå under hela sommaren.

Vilka motiv hoppas du att målvakterna ska ha på maskerna?

– De får bestämma helt själv och jag harinte tänkt så mycket på det. Men klubbmärket kanske.

Risshall minns några målvaktsmasker från Timråhistorien.

– Kapanen hade en snygg mask för många år sedan. Belissiomos, som spelade med Timrå för ett tag sedan, var rätt snygg också.

Italien-kanadensaren Daniel Belissimo i Timrå IK-målet 2013.

Favoritmålvakten just nu finns i Nordamerika.

– I NHL så är det Jonahan Quick, LA Kings. Det är en atletisk målvakt med härlig spelstil. I Timrå blir väl favoriten Kapanen då, men jag har mest sett klipp på honom. Han är ju en av de största i Timråhistorien.

Jonas Risshall föddes på Alnö och bor i Sundsvall, men de senaste åren har hockeyintresset och känslorna för Timrå IK blivit större och större.

– Min första match som jag såg på plats var kvartfinalen mot HV71, säsongen 2009/10. Då fastnade jag för Timrå.

Han står inte i klacken, men har ett årskort och följer hemmamatcherna på plats.

Nu ser han med spänning fram emot en ny säsong i NHK Arena.

– Jag tycker att Nubben har gjort ett sanslöst bra jobb. De har behållit stommen från förra säsongen och fått in många spännande nyförvärv. Det finns alla förutsättningar för att bli ett bra lag, säger Jonas Risshall

Här är fler bilder på Timråmålvakter från 2000-talet:

Johan Mattsson med sin helt rena och vita mask. Bilden är dfrån i vintras.

Kimmo Kapanen igen, men den här gången 2005. Då var örnen borta och i stället hade han ett storföretags logga på masken.

Boo Ahl, 2001.

Anders Lindbäck, 2010.

Johan Backlund, 2006.

Mika Kiprusoff i samtal med Jonathan Hedström under säsongen 2004/05.

Mer läsning