Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeyallsvenskans intäktssmäll – tappat 24 miljoner: "Vågar inte spekulera i var det här tar vägen"

Bara i år har tre klubbar omgetts med konkursrykten och enligt sportens granskning kommer Hockeyallsvenskan att tappa runt 24 miljoner kronor i minskade biljettintäkter.
Här talar Hockeyallsvenskans vd ut om utmaningarna för landets näst högsta ishockeyserie.
– Får vi inte publik till våra arenor har vi inget existensberättigande, säger Stephan Guiance.

Annons

13 mars presenterades den nya planen för SHL och Hockeyallsvenskan.

Med 14 lag och en skrotad kvalserie skulle det utveckla svensk hockey.

Förbundet, SHL och Hockeyallsvenskan var nöjda.

– Den modell till kvalsystem som arbetats fram av klubbarna i SHL och Hockeyallsvenskan ser vi som ett ytterligare steg att stärka och utveckla svensk elitishockey. Med det framtagna förslaget kommer vi även se över hur det påverkar våra övriga seriesystem, sa dåvarande förbundsordföranden Christer Englund i ett pressmeddelande.

Dåvarande vd för Hockeyallsvenskan, Stefan Bengtsson:

– Det nya kvalupplägget är en del i ett utvecklingsprogram för att förnya och stärka svensk klubbishockey. Det är resultatet av ett nytt samarbetsklimat mellan SHL och Hockeyallsvenskan byggd på en grundläggande intressegemenskap.

Hockeyallsvenskan gick in i en ny era på flera sätt när säsongen startade i höstas.

Det nya upplägget innebar att Hockeyallsvenskan tappade tre lag till SHL och tvingades plocka upp tre nya från division 1.

Under sommaren lämnade Hockeyallsvenskans vd, Stefan Bengtsson, över stafettpinnen till Stephan Guiance som fick ta över det centrala arbetet.

I dag är det fortsatt en liga där flera klubbar brottas med ekonomiska problem.

– Vi försöker ligga nära klubbarna och följa dem. Se hur de ligger till rent ekonomiskt. Det är ingen hemlighet att Hockeyallsvenska klubbar, men även SHL-klubbar, har en ansträngd ekonomi. Det är ett av mina stora uppdrag, att försöka skapa bättre förutsättningar för Hockeyallsvenska klubbar. Ett av mina stora mål är att försöka minska gapet till SHL. Jag tycker inte att det är rimligt att det är så stor differens mellan ligorna (är inte rimlig.)

Hur skulle du säga att Hockeyallsvenskan mår i dag?

– Det beror på hur man ser det. Du får nog spetsa till frågan lite.

LÄS MER: Hjärtfelet stoppade Robin från ishockeyn – fem år senare är han mirakulöst tillbaka på isen

Den här säsongen har hittills tre klubbar, Tingsryd, Leksand och nu senast Mora figurerat i termer av konkurs under fjolåret var Almtuna, AIK, Oskarshamn och Timrå i samma situation.

Hur ser du på det?

– Jag får dela upp det på två nivåer. Den ena är rent sportsligt. Där tror jag vi mår ganska bra. Jag tror att våra klubbar kommer att vara med och utmana SHL-klubbarna i kvalmatcherna. Ekonomiskt mår vi sämre, så klart. Vi har inte förutsättningarna som SHL-klubbarna. Det är mitt jobb att råda bot på nu över tid.

Hur ser du på de här uttalandena från Stefan Bengtsson och Jörgen Lindgren i dag, har det blivit bättre för den Hockeyallsvenska lagen?

– Det där vet vi inte riktigt ännu. I år är första året när vi sätter det här systemet på prov. Vi går in i vårt eget Meca Hockeyrace som ska tillämpas fullt ut enligt den nya metoden. Det är första gången vi kan se om vi kan utmana SHL-klubbarna om platserna i den här formen. Det är för tidigt att säga bu eller bä. Rent generellt tror vi det här är bra både för SHL och Hockeyallsvenskan.

Hittills i år ligger publiksnittet i Hockeyallsvenskan på 2 473 åskådare.

Jämfört med förra året är det en minskning med 511 åskådare per match.

– När det gäller publik så sätter du fingret på en av våra absolut största utmaningar. Det är klart att när vi flyttar upp lag som Malmö, Rögle och Karlskrona till SHL så är det klart att vårt publiksnitt blir ansträngt. Malmö drog väldigt mycket folk samtidigt tappade vi Södertälje till Hockeyettan. Vi måste jobba jättehårt för att fylla våra arenor. Får vi inte publik till våra arenor har vi inget existensberättigande. Det är publiken som ger oss den. Det måste vi jobba med.

Publiktappet är till stor del ett resultat av att SHL utvidgades, hur lyckat var det för Hockeyallsvenskan?

– Jag ska nog nyansera mig lite och säga att det inte blivit så mycket sämre. Leksand kom till oss med stark publik, sedan har vi AIK och flera andra starka varumärken. Vi jobbar hårt med konstruktionen av ligan. Att strecken spelar roll, att komma topp åtta. Låt oss göra summeringen när vi gått igenom det här. Jag anar att du vill skriva en dödsruna över hockeyallsvenskan. Det vill inte jag göra i alla fall.

Läs mer: Hjärtfelet tvingade Robin att sluta med ishockeyn – fem år senare är han mirakulöst tillbaka på isen

Det återstår sex omgångar av Hockeyallsvenskan.

Ligger publiksnittet kvar som i dag kommer ligan att ha tappat 183 409 åskådare jämfört med i fjol.

Enligt uppgifter till sporten ligger snittbiljettintäkten i Hockeyallsvenskan på runt 130 kronor – det innebär att ligan kommer att ha ett biljettintäktsbortfall på 23 843 170 kronor.

– Ja, och det är inte bra. Och, min förklaring är att vi har tappat namnkunniga lag. Kompensationen är Leksand, men vi har inte lyckats väga upp de lagen vi tappat. Då måste vi skapa event som folk vill gå på så klart.

I våras tog ishockeyförbundet beslut om att en ny elitlicens ska tillämpas där de Hockeyallsvenska klubbarna måste ha en miljon i eget kapital, annars degraderas föreningen.

Licensnämnden vill skruva åt regelverket.

Dispenser kommer inte att utfärdas som tidigare.

Hur ser du på den nya elitlicensen?

– Det är meningslöst att ha ett regelverk om man inte följer det. Jag tror att man ska vara noggrann när man gör ett regelverk och följa det. Jag tror inte man kan jobba med dispenser i all evighet. Någonstans måste man följa de regelverk man sätter upp. Tycker man regelverket är fel får man lämna regelverket.

Hur ser du på att flera klubbar uppvisar så dålig ekonomi att de riskerar att skickas ur Hockeyallsvenskan?

– Jag vill inte spekulera i det. Jag vågar inte spekulera i var det här tar vägen. Jag är övertygad om att Mora och Tingsryd kommer att klara ut det här någonstans. Jag tänker inte dra några växlar på att det kommer att bli en dominoeffekt.

Flera klubbar pratar ändå om konkurs, är inte det oroande samband med den nya elitlicensen?

– Jag tror jag skivar korven på en annan ledd än du. Vi har en superintressant produkt i form av Hockeyallsvenskan. Vi är rankade som nummer tio i världen kvalitetsmässigt. Vi har en jättefin produkt. Jag har en massa utmaningar och vi som liga har en massa utmaningar kring hur vi ska kunna få produkten att lyfta. Jag väljer att se det utifrån möjligheter vi har. Men, jag vill inte ducka för utmaningarna vi har.

Oavsett hur vi skivar korven, både Hockeyallsvenskan och SHL gick ut och sa att det här skulle bli bättre, har det verkligen blivit det?

– Ja, men vi har inte gjort något bokslut ännu. Låt oss göra det bokslutet först.

Redan nu ser vi att ni kommer att ha tappat över 180 000 åskådare, det måste väl ändå kunna ge en fingervisning?

– Så kanske det kan vara. Men låt oss rulla det här systemet ett år eller två om vi kan återhämta publiktappet och kanske till och med öka publiken.

Hur ser du på att Mora IK, som bara är ett exempel av flera i Hockeyallsvenskan, har majoriteten av sin trupp på åttamånaderskontrakt och totalt lånat in tio spelare nu pratar i termer av en risk till konkurs, är det en sund verksamhet?

– Jag vill inte kommentera hur enskilda klubbar valt att göra. Jag vill inte göra det. 

Vems ansvar är det att lyfta det här och faktiskt få ordning på det?

– Det ligger dels på oss i ligan och på klubbarna. Vi måste se till att folk vill komma på våra matcher. Vi måste se till att vi har en produkt folk vill se.

■■ ■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.