Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeydomarna: "För hårda matcher redan på U12-nivå"

De äldre domarna slutar.
De yngre tycker matcherna är för tuffa redan på ungdomsnivå.
Ishockeydomarna i Medelpad brottas med ett par problem.
– Vi har inte alldeles för många som dömer i distriktet, konstaterar Stefan Duberg, Medelpads Ishockeydomarklubb.

Annons

Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet, berättade att den svenska domarkåren brottas med två stora problem. De nya domarna slutar tidigt och de som har dömt ett tag slutar också, vilket skapar glapp både i de lägre och högre divisionerna.

Problem som även domarna i Medelpad brottas med.

– Vi är ungefär 30 stycken som dömer, men det är få som kan döma på de högre nivåerna. Vi har tappat de lite mer rutinerade domarna, säger Stefan Duberg och fortsätter:

– Men vi har vått in nya domare som vi ska få upp i systemet så småningom.

LÄS MER: Tuffa situationen inom svensk ishockey: "Vi har två problem"

Antalsmässigt ligger antalet domare på distriktsnivå i Medelpad runt 30 stycken, en siffra som varit konstant de senaste åren.

Men på slutet har de börjat märka av en förändring på ungdomssidan.

– Vi har märkt av en ökning där vi på distriktsnivå får ta fler ungdomsmatcher för att ungdomsdomarna tycker att det blir för hårda matcher redan på U12-nivå, säger Duberg.

Likt Joel Hansson så har Duberg konstaterat att det är extra svårt att få tidigare juniorspelare att sadla om till att börja döma.

– Det kanske är andra intressen som lockar när man slutar, eller så kanske de inte törs för att de sett hur det ser ut på juniormatcherna när de spelat. För det är ju ett ganska hårt klimat där, säger han.

Vad gör ni för att knyta till er de juniorspelare som slutat?

– Vi i styrelsen har varit ute i klubbarna och haft möten där vi frågat vad de kan göra för att rekrytera domare, om de kan få kontakt med dem som spelat och försöka att få in dem som domare. Eller ledare på någon nivå.

För de som vill börja döma, och klättra till en hög nivå finns det däremot stora chanser att göra just det enligt Duberg.

– Det finns alla möjligheter nu med två lag i allsvenskan och ett i ettan. Vi har haft domare som redan provat på i J20, division I och vi har huvuddomaren i Riksserien. Vi har pratat med vissa domare om chanserna de har att klättra, säger han.

LÄS MER: Hockeydomarnas vardag: kränkningar och våld