Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeydomarnas vardag: kränkningar och våld

Klimatet på hockeyarenorna upplevs som skrämmande av tillfrågade domare. Hela 14 procent upplever rädsla i sin roll som domare och nu vill hockeyförbundet vidta åtgärder.

Annons

Nio av tio hockeydomare trivs med sin roll, men det finns en önskan att den nivå av tolerans som krävs av dem inte skulle behövas. En av sju domare berättar i en enkätundersökning genomförd av Svenska Ishockeyförbundet i samarbete med Friends att de varit rädda för våld eller kränkningar vid upprepade tillfällen.

Drygt 14 procent av de 691 personer som svarade på enkäten om domarnas arbetsmiljö att de har varit rädda för att bli utsatt för våld, hot om våld, nedsättande kommentarer eller andra kränkningar, "vid flera tillfällen eller nästan varje tillfälle". Rädslan var störst bland elitdomarna (SHL och HockeyAllsvenskan), men det är också där domarna trivs som bäst i sin arbetsroll generellt.

Det finns en risk att färre vill bli domare om miljön upplevs som hotfull och nu vill förbundet genomföra flera åtgärder. Främst handlar det om att stärka bilden av rollen som domare och arbeta med klimatet som uppstår på arenorna under match. Kunskapen om domarens roll och betydelsen av ett bra klimat, samt kunskapen om spelets regler måste öka, menar förbundet. Särskilt ökad kunskap om vilka regler som gäller i spelet kan motverka eventuell frustration och oförstående som domarens beslut orsakar ibland.

Olika verktyg för att sprida kunskap kommer att utformas men alla blir inte klara under kommande säsong.

– Detta är en fråga som måste angripas ur flera vinklar och där vi gemensamt i svensk ishockey måste ta krafttag mot den rådande arbetsmiljö som finns på många håll. Gör vi inte ett bra grundarbete nu med denna fråga så kommer vi ha väldigt svårt att rekrytera nya domare till att döma våra matcher, säger domaransvarige Joel Hansson i ett pressmeddelande. 

– Jag är övertygad om att denna undersökning kommer hjälpa oss att finna verktyg som kommer vända verksamheten i en positiv riktning, stärka domarens roll och få fler att våga testa den utvecklande rollen som domare och se hur oerhört givande den är och hur mycket roliga delar som kommer med den, fortsätter han.

"Ett fortsatt hårdare klimat på isen kommer i framtiden att försvåra rekryteringen av framtida domare. Konsekvensen av detta blir bland annat ökade reskostnader för lag som inte kan använda sig av domare i sitt närområde. Matcher kan dessutom komma att behöva ställas in eller spelas på "oattraktiva" tider för att klara domartillsättningen. Redan idag tvingas domare ta flera matcher per dag för att seriematcher ska kunna genomföras. Utöver detta finns det en risk att en domarbrist innebär att kompetensen på våra domarna i våra högsta serier sjunker, vilket kan devalvera värdet på "produkten" ishockey", skriver förbundet i pressmeddelandet.