Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeygymnasiet i Timrå ska stoppa kränkningar och mobbning av eleverna

Nu ska hockeygymnasiet sätta stopp för kränkningar och trakasserier bland eleverna.
Enligt Skolinspektionen kör de äldre eleverna med de yngre.
– Vi ska sätta oss ner och prata om det här och försöka reda ut vad vi ska göra, säger rektorn Susanne Wåger.

Innan jul slog Skolinspektionen ner på hockeygymnasiet i Timrå. Under hösten hade elever och personal fått svara anonymt på en enkät, och där framkom att en fjärdedel av eleverna kände sig kränkta eller trakasserade.

Både personal och elever berättade om hårt språk som svordomar eller könsord mellan eleverna, och hierarkier där äldre elever systematiskt körde med yngre. De yngre får till exempel fylla på vattenflaskor och hämta puckar åt de äldre. Säger de emot eller om de upplevs som respektlösa får de stå till svars inför de äldre eleverna.

Nu har skolan tagit till sig av Skolinspektionens kritik och lovar bättring.

– Så här får det inte gå till, säger rektorn Susanne Wåger.

Nu under vårterminen ska skolan ta tag i problematiken på allvar.

– Till att börja med ska vi ha möten och samtala om det här. Vi ska sätta oss ner, skolledningen, lärarna och tränarna och försöka ta reda på vad kräkningarna egentligen handlar om, och vad vi kan göra åt dem.

Rektorn tycker att det är bra att Skolinspektionen fått eleverna som känner sig trakasserade att berätta.

– I de undersökningar vi själva har gjort tidigare har det här inte kommit fram.

Under våren ska skolan arbeta för att eleverna ska kunna känna sig tryggare, bland annat genom att se till så att all personal har bra kunskaper och förmåga att motverka kräkningar. Skolan ska ta fram olika åtgärder som behövs för att trakasserier ska upphöra i framtiden, och skriftliga rutiner för hur kräkningar ska uppmärksammas och anmälas.

Senast den 21 mars ska skolan skicka in en skriftlig redogörelse till Skolinspektionen över åtgärderna.