Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att välja Nationalmuseums chef

Blir det Waldemarsuddes Karin Sidén eller Isabella Nilsson från Konstakademien? Nästa år återinvigs Nationalmuseum – med en ny chef vid rodret. Men tiden för tillsättningen av den prestigefulla tjänsten börjar rinna ut.

När Nationalmuseet slår upp portarna 2018 blir det efter den första genomgripande renoveringen på 150 år – och förhoppningsvis med en ny chef. Regeringen valde att inte förlänga Berndt Arells tjänst efter att hans förordnande går ut den 31 december i år. Det börjar alltså dra ihop sig för ett tillkännagivande. Birgitta Rubin, konstkritiker på Dagens Nyheter, konstaterar att Kulturdepartementet är sent ute.

– Man får hoppas att de väljer en person som klarar av att styra upp arbetet på väldigt kort tid. Det borde bli någon som kan museet eller har god insikt i dess arbete, säger hon.

Åtminstone tolv personer har sökt tjänsten som chef och överintendent – kanske fler. Kulturdepartementet har inte velat avslöja några namn. Tidsplanen är också oklar.

– Vi håller på med arbetet så snabbt det går men vi kan inte säga något om tidsplan för när vi kan presentera någon eller när den personen kommer att kunna vara på plats, säger Rani Kasapi, enhetschef för konstarterna vid Kulturdepartementet.

– Ambitionen är dock att tillsättningen ska bli klart i år, lägger hon till.

Sophie Allgårdh, konstkritiker och tidigare chefredaktör för Paletten, tycker att den som ska leda "jätteskutan Nationalmuseum" in i en ny era bör ha en tydlig identitet och på ett seriöst sätt gå in i sitt eget forskningsarbete.

Det skapar god arbetsmoral och passion och smittar av sig på personalen. Tidigare rekryterades museichefer ofta bland konstkritiker med en egen agenda, vilket inte var fel, till exempel har Olle Granath, Lars Nittve, Daniel Birnbaum, John Peter Nilsson, Maria Lind, Isabella Nilsson och Beate Sydhoff alla varit konstkritiker.

En som Birgitta Rubin med största säkerhet tror har blivit intervjuad är Karin Sidén, som nämndes redan under den förra rekryteringen och som nu är chef på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

– Där har hon gjort ett jättebra jobb.

Två andra namn hon ofta har hört i spekulationerna är Magnus Olausson, Nationalmuseums näst högste chef, samt Isabella Nilsson, tidigare chef för Göteborgs konstmuseum och nu ständig sekreterare vid Konstakademien.

– Magnus Olausson är den som bäst kan samlingen och arbetet inifrån. Jag vet också att personalen har ett gott öga till Isabella Nilsson. Hon är kunnig, kan konsten från den här tiden och är en väldigt duktig och erfaren museimänniska, säger Birgitta Rubin.

Även Sophie Allgårdh nämner Karin Sidén och Isabelle Nilsson, samt Malmö Konstmuseums Cecilia Widenheim.

– Jag tror också att Lars Nittve med sin fenomenala förmåga att knyta värdefulla kontakter har mycket kvar att ge i museivärlden.

Ett annat alternativ är att man rekryterar internationellt, vilket enligt Sophie Allgårdh kan leda till någon som lättare ser bristerna och styrkorna i samlingen.

Men för att undvika att dammluckorna öppnas behövs möjligen viss inskolning om hur det fungerar på svenska arbetsplatser. Jag tänker på Marta Kuzma, Berndt Arell och i någon mån även på David Elliot, vars ledarstilar krockade med svensk uppförandekod.

Vilken väg museet ska ta återstår att se. Men Birgitta Rubin vet vad hon vill se för utveckling.

– Jag hoppas att det blir ett modernare Nationalmuseum. De har jobbat väldigt mycket med samlingspresentationen. Och den trend man ser i Europa nu är att man väljer en mer blandad presentation, det vill säga att man inte visar måleriet för sig och konsthantverket för sig, utan utgår från en viss tidsepok. Så tror jag att man kommer göra här också.

Fakta: Nationalmuseum

Nationalmuseum stängde för renovering 2013 och öppnar igen 2018. Kostnadsramen var tidigare 850 miljoner kronor, men har stigit till 1 155 miljoner, inklusive säkerhetsåtgärder för 225 miljoner kronor. "Nationalmuseum i nytt ljus" har varit renoveringens slogan.

Dagens chef för Nationalmuseum, Berndt Arell, har hamnat i blåsväder flera gånger. Bland annat fick han kritik för att han rekryterade sin vän Peppe Bergström Hesselbom till en chefspost på Nationalmuseum. Enligt facket gick anställningen inte rätt till.

2015 inleddes också en förundersökning om mutbrott mot Arell sedan han kört en sponsorbil från BMW privat efter ett kontroversiellt sponsoravtal med biltillverkaren. Förundersökningen lades ned.