Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga Kusten blir kryssningsdestination – landstigning i sommar

Rederiföretaget Birka Cruises satsar på Höga Kusten.
På både nationaldagen och midsommarafton 2016 lägger M/S Birka till i Härnösand.
– Nu ger vi svenska resenärer en chans att uppleva den vackra Norrlandskusten på ett helt nytt sätt, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises, i ett pressmeddelande.

Birka Cruises ska genomföra två kryssningar längs Norrlandskusten under sommaren 2016 och landstigningarna kommer att ske i Härnösand och i Luleå. Båda kryssningarna är tre dagar långa och under stoppen i Härnösand ges resenärerna möjlighet att gå i land och ta del av det Härnösand i synnerhet och Höga Kusten i allmänhet har att erbjuda.

Kryssningsrutten i sig är unik, enligt Birka Cruises.

– Under vår kryssning går vi bland annat inomskärs i fyra timmar från Härnösand upp till Örnsköldsvik via Högakustenbron, Ulvön och Trysunda. Det är första gången någonsin ett kryssningsfartyg går den rutten, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises, i ett pressmeddelande.

Färjan lägger påpassligt nog till i Härnösand på nationaldagen och midsommarafton. Förutom att resenärerna ges möjlighet att gå i land i Härnösand kommer nyfikna att ges möjlighet att gå ombord på fartyget när det ligger vid kaj.

Birka Cruises hoppas på en fortsättning – och en större verksamhet i Östersjön.

– Om årets satsning går bra kommer vi så klart se på en utökning av resor och möjliga nya utflykter, säger Marcus Hammarström.

Peter Holmqvist, vd på Höga Kusten Destinationsutvecklingsbolag, som ägs av de fyra ångermanländska kommunerna, är naturligtvis positiv till satsningen.

– Vi ser ett starkt ökat intresse för Höga Kusten och Birka Cruises val av oss som ny kryssningsdestination visar att vi börjar bli ett starkt besöksmål i Sverige, säger Holmqvist i ett pressmeddelande.

Marie Malmros, kommunikatör på Birka Cruises, förklarar att rederiet länge intresserat sig för resmålet norrut.

– Vi ser varje sommar på olika möjligheter runtom i Östersjön. Vi har haft våra ögon på Höga kusten väldigt länge.

– Det är en extremt vacker kust och spännande geografiskt med världsarvet. Just Härnösand valde vi för att det är så lättillgängligt. Där i hamnen ligger vi väldigt centralt.

– Jag var själv på plats och rekade med vår producent i våras. Vi blev stormförtjusta i Härnösand. Vi skulle kunna fylla flera dagar där med Hemsö fästning och Hernö Gin och allt, säger hon.

Och nu kommer 1800 extra besökare till midsommarfirandet på Murberget i sommar?

– En del besökare blir det. Men många väljer att åka på utflykt också. Annars får ni tränga ihop er lite mer.