Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga kvicksilverhalter i fisk från Marmen – misstänker utsläpp från gamla pappersbruket

Under en omfattande kartläggning av miljögifter i Ljungans vattensystem har länsstyrelsen upptäckt förhöjda halter av tungmetallen kvicksilver i aborre från sjön Marmen. Detta rapporterar SVT Västernorrland.

Kvicksilver är en vanligt förekommande förorening i svenska sjöar, men halterna man upptäckt i Marmen ligger ovanligt högt. För den som får i sig tungmetallen kan konsekvenser bli skador på centrala nervsystemet. Detta gäller både människor och djur.

Halterna är högre nedströms det numera nedlagda pappersbruket och detta får länsstyrelsen att misstänka att det kan vara en följd av utsläpp därifrån.

– Vi undersökte fiberhaltigt sediment i Marmen och det är efter den arbetshypotesen vi går men vi kan inte säkert säga att det är därifrån det kommer, förklarar Irene Hedlund för SVT Västernorrland och fortsätter:

– Jag kan inte på rak arm säga hur höga halterna är i jämförelse med andra sjöar men det ligger högt i Marmen, konstaterar Irene Hedlund som säger att det är en fråga för Livsmedelsverket om man kan äta fisken i Marmen.

En rapport om vattenmiljön i Ljungan förväntas vara klar till början av nästa år.