Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga på maktsocker och flärddoft

Annons

Men var det inte fel ordval av Kommunals ordförande Annelie Nordström att säga att hon avgår under kongressen i maj i år? Vore det inte mer lämpligt meningsval att säga att hon i-n-t-e ställer upp för omval? Det var en av mina funderingar när jag tittade på presskonferensen där Annelie Nordström inför ett stort hungrigt medieuppbåd kommenterade kommunalskandalen.

Kanske är det en petitess i sammanhanget – eller – så var det ett sätt att via ordens makt ge sken av en större handlingskraft än vad det i själva verket är. Att inte ställa upp för omval är ju ingen braskande nyhet direkt.

Att ordföranden avgår signalerar istället att förbundet med dess absoluta topp agerar med kraft kring skandalerna som radats upp av Aftonbladets granskning.

* Men den stora frågan nu är ändå: Hur kunde det här ske? Pampfasoner alla trodde var begravda lever upp som begravda lik 2016 och sprider stank över fackrörelsen.

Det är som en dålig film kring en förvirrad maktelit: sprit, resor, lägenhetsaffärer.

Nu ska Kommunal alltid agera för medlemmarnas bästa – det är den nya gyllene regeln. Det säger något om hur sunkig kulturen varit tidigare. För vems och vilkas bästa har Kommunals ledning haft för ögonen tidigare?

* Så hur kunde det här ske? Hur kunde inte någon inom Kommunals toppskikt reagera på spritfester som finansierades av deras egna medlemmar - som slåss för det basala som rätten till heltid? Det är så osmakligt. Vinet borde ha fastnat i halsen på varenda en som bjöds på drycken med en undersköterskas usla lön.

Är det så att toppen inom Kommunal synnerligen ohederliga?

Svaret är naturligtvis enkelt: Nej.

Istället handlar det om något så enkelt och basalt som att människan inte alltid agerar rationellt. Det handlar om att människan inte alltid är förnuftig. Det handlar om att människor begår fel. Och det handlar om människor i grupp kan skapa osunda kulturer ihop. Det handlar om att makt korrumperar. Det är därför det behövs kritiska röster i alla grupper, människor som har förmågan att säga stopp och reflektera. Det är därför det behövs regelverk som följs, tydliga riktlinjer och maktdelning. För att människor är så mänskliga och slickar i sig socker om socker erbjuds – ifall inget är där och förhindrar dem.

Annelie Nordström sa att hon nu ska vara med att städa upp inom kommunal tillsammans med styrelsen. Frågan är om hon är rätt person och styrelsen ska arbeta för nytt inom Kommunal. Det var ju ändå de som lät maktsockret och flärddoften göra dem övergödda för stålar som inte var deras.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel