Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga skadeståndskrav i rättegång om barnvåldtäkt

52-åringen som misstänks för att ha våldtagit och sexuellt utnyttjat en flicka sedan hon var i 12-årsåldern har varit hennes stödperson.
Flickan är funktionshindrad och åklagaren yrkar på ett skadestånd på 230 000 kronor.

I går inleddes rättegången mot den 52-åriga småbarnspappan från Njurunda. Sedan sju till åtta år tillbaka har mannens familj träffat den nu 14-åriga flickan regelbundet eftersom hans familj har varit hennes stödfamilj. Det var personal på flickans skola som fattade misstankar om övergreppen. Den 7 oktober i år lämnade de in en anmälan.

I åklagarens bevisning finns vittnesförhör med flera personer som flickan ska ha anförtrott sig åt och bevisningen utgörs också av dagboksanteckningar och brev som flickan skrivit och som vittnar om hennes upplevelser.

Flickan har ett funktionshinder som innebär att hon har lite svårt att uttrycka sig, men det är inte en tjej som är sexuellt utmanande eller som verkar ha en livlig fantasi när det gäller sådana här saker. Det finns heller inget som tyder på att hon har haft någon pojkvän, säger åklagaren Stina Sjöqvist.

Förutom att mannen ska ha våldtagit flickan vid två tillfällen har hon berättat att han upprepade gånger har tagit henne på brösten och innanför trosorna. Hon ska även ha utnyttjats för sexuell posering.

Eftersom flickan har vistats hos stödfamiljen i många år skulle övergreppen ha kunnat pågå under en längre tid och ha varit mer omfattande än vad åtalet gör gällande.

Men det har varit viktigt att bara ta med sådant som flickan har berättat om helt själv och i det fallet har jag lagt mig på en säker nivå, anser Stina Sjöqvist.

Mannens fru tror inte på anklagelserna.

Jag tror inte ett ögonblick på det här, säger hon.

Själv förnekar mannen också alla anklagelser som riktats mot honom.

Förutom övergreppen mot flickan har 52-åringen åtalats för innehav av 95 barnpornografiska bilder som hittats i en dator som beslagtagits. Det handlar dock inte om några bilder på den 14-åriga flickan.

Vi har flera datorer i vårt hem, ingen av dem är låsta och alla används av tonåringar. Jag är hundra procent övertygad om att hela den här historien inte är sann och att bilderna inte tillhör min man, säger mannens fru.

Hon säger att hon är chockad över misstankarna och att familjen har mått dåligt sedan den 28 oktober då mannen anhölls och senare häktades.

Men när det gäller nedladdningen av barnporrbilderna råder det inga tvivel. I det fallet har man gått mycket sofistikerat tillväga både vad gäller hur bilderna har hämtats hem, hur de har sparats på datorn och vilken tidpunkt på dygnet som det har gjorts. Det måste ha gjorts av en vuxen person, hävdar Stina Sjöqvist.

Rättegången mot mannen fortsätter på onsdag.