Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga trösklar in på arbetsmarknaden

Replik på "Vi arbetare håller ihop", ST 30 oktober.

Signaturen Ida menar att mitt och Almegas engagemang i problemen med höga ingångslöner handlar om att arbetsgivare bara vill betala sina anställda så låga löner som möjligt. Så är inte fallet. I själva verket bottnar vårt engagemang i att trösklarna in på den svenska arbetsmarknaden i dag är väldigt höga: för unga som saknar arbetslivserfarenhet, för de som kommer till Sverige och kanske vare sig kan yrket eller svenskan tillräckligt bra, och för de som oavsett var de råkar vara födda har kort eller ofullständig utbildning.

Med höga ingångslöner och liten lönespridning blir det väldigt svårt att få ett första jobb, eftersom de med längre erfarenhet blir ett säkrare val för den som ska anställa. Sverige har, jämfört med andra länder i Europa, väldigt få jobb för de med kort erfarenhet eller kort utbildning. Resultatet blir att alldeles för många ställs utanför arbetsmarknaden och inte ges chansen att få vara med och bidra.

Därför måste vi få en arbetsmarknad med både nya jobb för de med hög utbildning i yrken med högt kunskapsinnehåll och nya jobb för de med kort utbildning, så att också de kan få komma in, skaffa sig erfarenhet, växa och ta sig vidare i arbetslivet i takt med större kunskap och arbetslivserfarenhet.

Anna-Karin Hatt

vd Almega

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel