Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerextremister utlöste Umeåinsats

Umeåpolisen kommenderade ut ett flertal patruller på gatorna på söndagen efter farhågor om att en högerextrem grupp planerade någon form av aktion i staden.

– Vi fick i går kväll indikationer på att personer med koppling till den högerextrema sidan har setts här, säger Mona Andersson, jourhavande förundersökningsledare, till TT.

Inga gripanden ska ha gjorts och ingen förundersökning om brott har inletts, enligt Andersson, som säger att polisens insats skedde i förebyggande syfte och nu är avslutad.

– Med tanke på den senaste tidens utveckling och med tanke på vad som hänt i Stockholm beslutade man att ta in extra folk under tiden man höll på med informationsinhämtning, säger hon.

Nazistkoppling

Enligt Aftonbladet, som hänvisar till en anonym källa, ska polisen i Västerbotten redan på lördagskvällen ha gjort ett tillslag mot en lägenhet där flera personer med kopplingar till en naziströrelse befann sig. Det är dock någonting som Mona Andersson inte känner till.

– Det är ingenting som jag fått någon överlämning om, säger hon.

Inte heller Peder Jonsson, informationsansvarig vid polisen i Västerbotten, har fått information om att det skett ett tillslag mot nazister i lördags.

Men har ni varit hos personer med koppling till naziströrelser?

– Med tanke på den information vi har haft, att det ska ha varit personer med kopplingar till den typen av högerextrema rörelser, så utgår jag från att vi sökt upp och gjort olika typer av kontroller där det finns den kategorin av medborgare, säger han till TT.

I fredags samlades mellan 70 och 100 maskerade män tillhörande fotbollens huligankretsar i centrala Stockholm. De delade ut flygblad som uppmanade till att ge nordafrikanska gatubarn "straffen de förtjänar". Våldsamheter uppstod och kravallpolis kommenderades ut.

Säpo samarbetar

Säpo bistår nu polisen i utredningarna av ett flertal liknande händelser med oroligheter på gatorna de senaste veckorna.

– Jag kan inte säga specifikt om vi samarbetat just om Umeå. Men det har varit en rad demonstrationer och oroligheter den senaste tiden där vi har ett tätt samarbete med polisen, säger Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, till TT.

Är det här en ny typ av utveckling?

– Det kräver att vi tittar noga på vad det är som händer just nu i ett större perspektiv, och i en större kontext, så att vi får en bättre uppfattning om vad som sker.

TT.