Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högklassig stämsång med sväng

Stockholm Voices intog måndagsjazzen och det blev en njutbar kväll med välklingande och skön stämsång.

Annons

Författaren Bengt Emil Jonsson har sagt följande: rösten är ett unikt uttryck för individen, ett röstspektrum lär vara ett säkrare identifieringsmedel än fingeravtrycket. Stämman är människans äldsta instrument, alltid till hands, alltid i omedelbar förbindelse med den känsla, de upplevelser och reaktioner som alltid varit musikens förutsättning.

Det är viktigt att komma ihåg att sångarna, sångerskorna och alla vokalensembler har starkt bidragit till att popularisera jazzen. Sånggrupper som satt djupa avtryck i jazzhistorien är  Four Freshmen, Lambert, Hendricks & Ross, Singers Unlimited, The Swingle Singers, Les Double Six, The Mel - Tones, Manhattan Transfer, New York Voices och våra egna Gals & Pals och Real Group, med flera.

Det senaste svenska tillskottet av traditionsbärande sånggrupper var måndagskvällens gäster, Stockholm Voices, som bildades i november 2012, (Gunilla Törnfeldt sopran, Maria Winther alt, Alexander Lövmark tenor, Jakob Sollevi baryton) med gedigen uppbackning av Klas Lindquist altsax & klarinett, Calle Bagge piano, Niklas Fernqvist bas och Daniel Fredriksson trummor. Merparten av arrangemangen var signerade Mikael Skoglund.

Redan i inledningsnumret, Gigi Gryceklassikern, Social Call avslöjade kvartetten sina härligt välklingande röster i perfekt harmoni. Stockholm Voices för vidare svänget och stämsången från inspirationskällorna Manhattan Transfer och New York Voices som idag är dom världsledande. Jag har haft nöjet att höra både M T och N Y V och kan direkt säga att Stockholm Voices är inte några eftersägare. Trots den korta tid de existerat har de redan lyckats hitta ett personligt uttryckssätt. Repertoaren var i huvudsak hämtad från Monica Zetterlunds klassiska skiva med Bill Evans Trio. Låtar som Come Rain Or Come Shine, Som Other Time, Jag Vet En Dejlig Rosa, It Could Happen To You, med mera örongodis. Vi bjöds också på enskilda solonummer av samtliga där det framgick väl vilka röstresurser som var och en besatt.

Andra set inleddes med Louis Primas Sing Sing Sing i ett häftigt arrangemang av New York Voices. De fortsatte sedan med mera botanisering i Monica Z:as & Bill Evansskivan med mera. Nu var det inte bara sångarna som visade sig på styva linan även samtliga i kompet bjöd förutom på effektiv uppbackning också på många eggande soloinsatser.

Sammanfattningsvis en njutbar kväll med välklingande och skön stämsång av en sångkvartett som efter stående ovationer avslutade med Monica Vals (Waltz for Debby). En av säsongens riktiga höjdare!

Betyg: 5 (av 5 möjliga)