Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högkvalitativ förstaperiod av Damkronorna – men Kanada drog det längsta strået

Efter 20 minuters landslagsishockey i Högslättens ishall inför 770 åskådare stod det 1–0 till Damkronorna.
– Helt klart en av våra bättre perioder mot Kanada, men synd att vi slarvar i försvarsspelet i andra så att de får göra sina mål, säger rutinerade Modo-forwarden Erika Grahm efter 1–3-förlusten.

Det var inte bara Erika Grahm som bedömde att den första perioden kan ha varit en av de starkare på många flera år.

Okej, det svenska ledningsmålet till 1–0 som Hanna Olsson snyggt lyfte in med en backhand efter drygt tre minuters spel, var kanske inte helt välförtjänt – men inte heller totalt orättvist.

Kanada hade som väntat mer puck och mer tryck i skridskoåkningen, men de svenska tjejerna tävlade verkligen under den inledande perioden.

Och framförallt.

Längst därbak stod AIK:s målvakt Minatsu Murase antingen helt rätt i skottlinjen eller så förflyttade hon sig blixtsnabbt mellan stolparna för att nolla Kanada under den inledande tredjedelen.

– Det är väl det jag har som min styrka. Jag tränar mycket på frånskjut och hur jag skall ställa skridskorna för att förflytta mig i mål så snabbt som möjligt, berättar 20-åringen som nu gjorde sin tredje A-landskamp från start.

I mittenakten fick dock Kanada hål på mål-Murase:

– Ettan kändes lite sur eftersom det blev en styrning och tvåan såg jag inte ens. Vår back kom precis i vägen när pucken spelades upp till deras fria spelare.

1–2-målet i powerplay kom med cirka två minuter kvar av andra perioden, men dessvärre för matchen kom även 1–3 blott nio sekunder från paussignalen.

– I andra och tredje perioden märktes det att det var världens bästa landslag vi mötte, pustar Erika Grahm i den svenska förstafemman.

Efteråt var Grahm rejält självkritisk till hur de genomfört matchen.

– Ja, det är väl tänkt att vi skall vara den ledande enheten, men i dag fick vi inte alls till det. Jag känner av att jag missade en stor del av höstsäsongen, det är inget att hymla med. Men som kollektiv tycker jag ändå att vi stod upp bra, tillägger Erika Grahm.

Bästa spelaren spelaren från Västernorrland var nu i stället Olivia Carlsson i den andra enheten. Att hon, målskytten Hanna Olsson och Pernilla Winberg ordnade det svenska ledningsmålet var fullt logiskt.

Högst betyg får dock målvakten Minatsu Murase, men även backarna Emilia Ramboldt och Emma Eliasson var till sin fördel.

I Kanada imponerades man mest av skridskovirtuosen Jessica Campbell (nummer 26), samt kraftpaketen Marie Philip Poulin (29) och Natalie Spooner (24).